PDF – operatīva kļūdu labošana 2+0 maketos

Kam negadās aizmirst bildi no *RGB* uz *Grayscale* pārmest vai arī kaut kur atstāt kādu objektu CMYK melnajā, nevis reģistrācijas krāsas. Bet sūtot gatavo maketu pēc tam drukai, uztaisa **Composite** salikumu un otrā galā cilvēks met atpakaļ darbu un saka, ka nevarot sadalīt pa platēm. Nu gadās.

Tad nu īss padoms, kā tikt galā ar šādām situācijām, ja pirms tam ir gatavots makets, kā bija manā gadījumā, ar 2 spot krāsām – melnā kā **registrated** un vēl viena krāsa kā pantoņa numurs.

Atveram **ļauno** PDF ar **Adobe Acrobat 7 Pro** un izvēlamies Advanced > Output Preview. Krāsu menedžera *Separations* logā (pie nosacījuma, ka vismaz PDF’u būsim sagatavojuši bez kļūdām) mums būs 5 krāsas, kas sadalītas divos blokos:
– Process Plates
– Spot Plates

Tad nu mūs īstenībā visvairāk iteresē tas, vai viss ir smuki sadalījies, kad tasījām kompozītu, tāpēc noņemam ķeksīšus sākumā no **Cyan, Magenta, Yellow** procesu krāsām. Pēc būtības nekam uz maketa šai brīdī nebūtu jāmainās. Ja kaut kas mainās, tad skatamies atsevišķi katru krāsu un pētam, kas un kur ir noticis un kur mēs esam kļūdījušies.

Pēc tam noņemam ķeksi arī no **Black**. Tagad mēs redzam tikai to plati, uz kuras ir pantoņa krāsa. Apskatam viņu kārtīgi un paskatamies, vai nav pazudušas kaut kādas detaļas vai varbūt kāda detaļa ir lieka. Pēc tam tieši tāpat izdaram ar **Black** plati, secīgi to ieķeksējot un noņemot krustu no **Spot** krāsas.

Visas iepriekšminētās darbības varētu arī izlaist, bet mums viņas ir svarīgas, jo vajag pārbaudīt, vai vaina nav arī pašā maketā (piemēram, kāds objekts ir sadalījies pa CMYK platēm un līdz ar to melnās krāsas vai pantoņa vietā mēs iegūsim kaut ko gaišāk vai tumšāk pelēku, atkarībā no tā, cik pirms sadalīšanas ir piešķirta melnā krāsa CMYK sajaukumā).

Tagad soļojam uz File > Print. Es vēl joprojām uzskatu, ka visi prātīgie cilvēki instalē pēc noklusējuma arī *Adobe PDF* printeri, tāpēc izvēlamies to, pēc tam izvēlamies printera opcijas (**Properties**).

*Adobe PDF Settings* **tabā** neko daudz nemainām, tomēr izsekojam līdzi visām opcijām, jo tas tomēr ir būtiski:
*Default Settings:* Standart.
*Adobe PDF security:* None.
*Adobe PDF Output folder:* pēc jūsu izvēles.
*Adobe PDF Page Size:* pēc jūsu izvēles.

Pēc tam atgriežamies *Print* logā un apakšā izvēlamies *Advanced*. Te nu mums paveras tas interesantākais. *Output* logā izvēlamies *Color: Separations* un *Color profile: Printer/PostScript Color Management* (Šī opcija nosaka to, ka ja failā jau bija ievietoti krāsu profili, tad pie tiem arī pieturēsies sadalot pa platēm. Tas, protams, neizslēdz iespēju izmantot arī kādu citu krāsu profilu, bet nedomāju, ka tas būs prāta darbs jeb, kā rakstītu gudrās grāmatās: autors jums neieteiktu to izmantot). Pārējos parametrus regulējam pēc sirds patikas, jo tie tieši neattiecās uz mūsu veicamo darbiņu.

Mēs pievēršamies jau pazīstamajam *Ink Management*, kas atrodas pašā apakšā. Noņemam krustus no **Cyan, Magenta, Yellow** krāsām. Būtu jāpaliek **Process Black** un mūsu **Spot** krāsām.

Tagad viss. Varam sūtīt pasākumu uz druku. Galarezultātā iegūsim PDF failu ar divām lapām, no kurām pirmajā būs plate mūsu melnajai krāsai, bet otrajā – pantonim.

5 domas par “PDF – operatīva kļūdu labošana 2+0 maketos”

  1. Vai nu es kaut ko nepareizi sapratu, vai arii…kaada vella peec buutu jaataisa viens darbs vismaz piecaas kraasaas?
    Sevishki, ja viena ir pantone un otra registration(C100, M100, Y100, K100)
    Vienkaarshaak nebija defineet divas pantones – vienu kautkaadu, otru, ja tik traki spiezh REGISTRATION un nemociities ar akrobaatiem utt. Galu galaa ar reekjinu tipenei

  2. jautaajums no lidziigas teemas. man ir logo cmykaa. bet drukaas vinju divaas kraasaas – cyan un black. tipenee saka, ka vaig to logo arii divkraasu. bet es neiebraucu, ko no manis grib un kaa to dabuut gatavu.
    help:)

  3. Nu kā, ja tev ir divas krāsas logo, tad tu viņas arī nodefinē kā divas krāsas, nevis kā CMYK komponentes. Respektīvi, iedomājies, ka tev Cyan ir kā pantonis un Black ir kā pantonis. Tad tev arī sanāks 2 nevis 4 krāsas.

Komentāri ir slēgti.