If… Then… failu apstrādes iespējas

Ne reti ir gadījies, ka notiek čakarēšanās ar apjomīgu failu daudzumu jāveic rokām. Un tas viss tikai tādēļ, ka ir kaut kāds kritērijs, kura dēļ nav iespējams visu aprakstīt Action, piemēram, gadījumos, kadsvarīgs ir faila lielums vai arī bildes dimensijas. Man ir bieži nācies sastapties ar dažādiem skriptiem, kas ir sarakstīti minēto darbību veikšanai, bet izrādās, ka ir elementārāks veids – to visu jau ir izstrādājuši programmētāji, kas ir strādājuši pie Adobe ImageReady. Domāju, ka visiem ir skaidrs – runa ir par Adobe Photoshop.

Tātad, nedaudz atkāpei – Photoshop un ImageReady izstrādātāji, kā izskatās, nav īpaši centušies sastrādāties un katrs ir ņēmušies uz savu roku. Tie paši Actions, kas ir pieejami abās programmās, nav savstarpēji savietojami – ImageReady izmanto *.isa paplašinājumu, bet Photoshop .atn un arī pēc būtības šie faili ir dažādi, ne tikai pēc paplašinājumiem.

Toties abām programmā ir ģeniāla lieta, kas saucās Droplets. Pēc būtības tās ir mazas programmas, kas izmanto Photoshop vai ImageReady resursus, lai veiktu kaut kādas darbības. Droplets saglabājot, to var novietot, piemēram, uz darba virsmas un pēc tam, vajadzības vadīti, varam pārvilkt uz viņiem vajadzīgos failus, nemaz neverot vaļā Photoshop. Neiegrimšu sīkumos par to, kā Droplets taisīt, tiem, kas ar Droplets nav pazīstami, iesaku izlasīt Droplets for Lazy.

Tātad, izvirzam problēmu – ir 10 000 failu, kurus mums vajag apstrādāt, lai varētu ievietot kādā interneta galerijā. Bet mums ir nosacījums, ka bildēm šai galerijā nedrīkst būt platākām un augstākām par uzdoto pikseļu skaitu.

Problēma ir tāda, ka Photoshop nav tā saucamās Conditional Action izveides, kura, savukārt, ir ImageReady. Tāpēc Droplet taisīsim ImageReady. Uztaisam jaunu Action un tad no Action izvēlnes izvēlamies Insert Conditional

Pēc tam viss ir gaužām vienkārši:

16060411howto2.jpg
Nu un attiecīgi otru uztaisam bildes augstumam.

Secinājumi un problēmas: diemžēl ImageReady nav paredzēts failu veidošanai, tikai failu optimizācijai, tāpēc esošais Droplet strādās tikai gadījumā, ja izvades faili ir *.jpg, *.gif vai *.png (mūsu uzstādītajā jautājumā tas der).

Ja jums ir problēmas un neizsekojāt manam domu gājienam īsumā, tad pilno versiju šim padomam var izlasīt Jeremy Schultz rakstā.