Kā tikt skaidrībā ar dpi lielformātiem

Kādu laiku atpakaļ draudzenei sagadījās problēmas ar maketa sagatavošanu drukai – bija jāsagatavo lielformāta makets, kas tiks drukāts Vācijā. No šamajiem atnāk specifikācija – izšķirtspējai jābūt 720dpi. Pēc tam līdzīgas situācijas gadījās pāris cilvēciņiem Krievijā, par ko viņi arī izdomāja paraudāt.

Risinājums ir atrasts, pareizāk sakot – beidzot izdomāju skaidrojumu tā, lai nevienam nesanāk nesaprotami:
720dpi ir drukas iekārtas drukas iespējas – ja jūs maketu taisīsiet, piemēram, A0 plakātu, kas tiks izvietots apskatīšanai kaut kur garām ejot, rastram lieciet izšķirtspēju 100 – 150dpi, ja, savukārt, tas ir makets, piemēram, planšetei, kuru pētīs no ļoti tuva attāluma, tad izšķirtspēju rastram uzstādiet 300dpi.
Papildus piezīme: neaizmirstiet, ka strādājot ar CS un CS2, lielākā daļa transparency un pilnīgi visi shadow smukumiņi tiek pārvērsti rastrā, tāpēc neaizmirstiet attiecīgi arī viņiem nomainīt parametrus (meklējiet transparency settings).

Monza.jpg

4 domas par “Kā tikt skaidrībā ar dpi lielformātiem”

  1. Bet kam paredzēti tie 720 dpi? Man jau liekas, ka normāls cilvēks neredzes atsķirību starp 500 un 600 dpi.

  2. Gaidīju šo jautājumu.
    720dpi ir fiziskais parametrs, ko izmanto, piemēram, ploteros nazim – norāda uz to, ar kādu precizitāti tīri teorētiski plotera nazis var izgriezt uzdoto līkni. Bet atkal – tas ir tikai teorētiski, jo viss ir atkarīgs arī no naža asuma, griežamā materiāla, utt.
    Un “cilvēks parastais” neredz atšķirību arī starp 150 un 300dpi, runa ir par tavu profesionālo pieeju.

  3. Taisot failu lielformātam, iepleisotajām šopa bildēm jābūt minimums – 72 dpi, bet maksimums – 111 dpi. Ja izmanto ilustratora efektu ēnas un caurspīdīgumus, tad iekš Effect > Document Raster Effects Settings ieklikšķini 300 dpi. Rips pats noripos kā vajag ij nav ko lieki prātuļot par mistiskajiem 720.

    p.s.
    Ja strādā CS vai CS2 un taisa EPS failu priekš lielformāta drukas (man jau šķiet, ka arī uz ofsetu tas pats attiecas, tad Preset jāliek obligāti High Resolutions un 3 leveli, citādi var mesties gļuki: nevienam nezināmu iemeslu dēļ plakātā viena josla var norasterizēties baisi zemā rezolūcijā, tb sametas tādi kvadrāti, ka grūši būs klientam iestāstīt, ka tas īpašs specefekts, par kuru papildus piemaksa derētu.

Komentāri ir slēgti.