Adobe CS3 – par to, kas nu tur būs

Kā jau tapa zināms, 25. aprīlī Adobe prezentēja savu jauno garadarbu – Adobe Creative Suite 3. Kas tad tam zvēram ir vēderā?

Adobe CS3 iznāks 6 dažādās koplektācijās, katra ir piemērota savām vajadzībām, bet es izskatīšu to, kas būs pilnā pakete un sauksies Master Collection.

[Update] Svarīgākais jaunums, par kuru aizmirsu uzreiz pierakstīt – vairs nebūs Adobe ImageReady produkta. Nu nafig viņš nav bijis vajadzīgs jau no pašiem pirmsākumiem un tagad tas ir galīgi zaudējis savu jēgu.

Lasi pārējo aprakstu »


Lācītim vēderā būs:

Adobe InDesign® CS3
Adobe Photoshop® CS3 Extended
Adobe Illustrator® CS3
Adobe Acrobat 8 Professional
Adobe Flash® CS3 Professional
Adobe Dreamweaver® CS3
Adobe Fireworks® CS3
Adobe Contribute®
Adobe After Effects® CS3 Professional
Adobe Premiere® Pro CS3
Adobe Soundbooth™ CS3
Adobe Encore® CS3
Adobe OnLocation™ CS3 (Windows® only)
Adobe Ultra® CS3 (Windows only)

Visa paka maksās $2499, samērā sālīti, bet tomēr lētāk, salīdzinot ar to, cik maksāja iepriekš Adobe + Macromedia paku pirkšana.

Kopsummā svarīgākais ir tas, ka ir daudz prātīgāk saveidoti paneļi, tagad tie saucas Docks, līdz ar to ir vairāk vietas uz monitora un vieglāk/ātrāk pieejamas visas nepieciešamās lietas.

Bet tagad par katru nedaudz vairāk atsevišķi.

Adobe InDesign CS3

Principā es to uzskatītu par CS2 atjauninājumu, nevis jaunu versiju, jo tās iespējas, kas nāk klāt ne par ko vairāk neliecina. Iepriecināja vairāki sīkumi, kas tagad būs pieejami:
– vairāku failu vienlaicīga ievietošana
– InDesign dokumentu ievietošana citos InDesign dokumentos (kaut kas līdzīgs, kā jau bija iespējams ar bibliotēkām, bet tikai tagad var arī ar atsevišķiem failiem)
– dokumentos tagad lapu navigācijā varēs redzēt thumbnail ar lapas saturu (kas, droši vien, pamatīgi noslogos mūsu datorus strādājot)
– beidzot ir salabots Find/Replace un tagad to var izmantot arī ar papildus fīčām, tai skaitā – var lietot to attiecībā uz objektiem
– tagad var pielietot objektiem visus efektus, kas līdz šim bija pieejami Photoshop un Illustrator objektiem, tai skaitā Bewel&Emboss, line, utt.
– uzlabota skriptošana un beidzot ir parādījies daudz sakarīgāks Gradient tool, kas ļauj efektīvāk strādāt ar objektiem gadījumos, ja ir nepieciešama pārlaide no krāsas uz caurspīdīgumu

Adobe Photoshop CS3 Extended

Pirmām kārtām – vesela kaudze ar dažādām 3D lietām, kuras tagad ir nevis daudz, bet ļoti daudz. Tai skaitā arī reāla 3D modelēšana, objektu mērīšana, u.c.

Bez tam nozīmīgus uzlabojumus ir piedzīvojušas arī animācijas iespējas, tagad iekš Photoshop ir maziņš AfterEffects, tāpēc daudzas lietas būs ļoti viegli veidot un radīt (es jau sagaidu gūzmu ar negaumīgiem video, kas tagad piepildīs internetu tā, kā savulaik piepildīja visus iespējamos papīrus Microsoft ieviestie teksta efekti iekš Microsoft Office).

Viens no maniem lielākajiem priekiem ir par to, ka tagad būs īpašais Select tool, ar kura palīdzību varēs iezīmēt līdzīgos reģionus, bet pēc loģikas, nevis pēc krāsu laukumiem un kas vēl būtiskāk – beidzot sakarīgas pārmaiņas ir piedzīvojusi iespēja ar iezīmētajiem laukumiem strādāt vizuāli, t.i. – ir speciāla select control opcija, kas ļauj kontrolēt iezīmētā laukuma robežas un manipilēt ar tām.

Sen gaidītā ir arī iespēja līdzīgi kā smart objects, tagad būs arī smart filters. T.i. – vairs nav jābēdājās par to, ka kāds ir sabojājis jūsu attēlu ar kādu filtru, jo visi filtri tagad var strādāt kā atsevišķi slāņa efekti – tos ir viegli noņemt, ar tiem var manipulēt, mainīt to secību, utt. Skaisti!

Vēl ir tāda īpašā funkcija kā Auto align Layers. Daudz pagaidām gan negribētu to komentēt, jo jāizmēģina praksē, bet izskatās ļoti pārliecinoši – nofotografējiet 10 viena skata fotogrāfijas, pielietojiet šo opciju un tad vienkārši izvēlieties no desmit bildēm atsevišķi dažādus reģionus, savienojot visu vienā bildē. Kaut kas līdzīgs klonēšanai, tikai pusi no darba jūsu vietā izdara dators, jo nav jādomā par toņu un kontrastu sakritību, perspektīvo sakritību, utt.

Papildus labumi ir arī jaunajā Camera Raw un Bridge, bet viņi nav cieši saistīti ar Photoshop un tie labumi arī vairāk izskatās pēc atjaunojuma un mazāk – pēc jaunas, revolucionāras versijas.

Un vēl – atšķirībā no CS2, CS3 beta ātrdarbībā noteikti bija daudz efektīvāka. Es ļoti ceru, ka tā būs arī finālversijā!

Vēl par to, kas īpašs un jauns ir Photoshop CS3 jūs varat palasīt pie gurū.

Adobe Illustrator CS3

Par šo es esmu visvairāk sarūgtināts, jo nekā innovatoriska praktiski nav.

Būtiskākais, kas ir nācis klāt, ir Live Color. Tā ir iespēja, dēļ kuras tik ilgu laiku ir nācies ņemties ar dažādām papildus programmām. Tagad mēs varam paņemt vienu krāsu un šai krāsai papildus izvēlēties pārējās (dažādās variācijās), kā arī brīvi mainīt uzreiz veselas krāsu grupas tonalitāti.

Nākamā svarīgākā lieta būtu iespēja brīvāk strādāt ar atsevišķiem punktiem, jo tie tagad būs ērtāk paņemami – uzbraucot uz punkta, tas palielināsies. Varbūt ar laiku pieradīsim strādāt arī gadījumos, ja blakus atrodas vairāki punkti un būs grūti uz viņiem uzbraukt.

Būtiskus uzlabojumus ir piedzīvojis Crop marks. Beidzot ir iespēja izvēlēties izgriežamo laukumu, to neslēpjot vai nemokoties ar dokumenta properties, bet gan norādot to ar Crop rīku. Protams, ka tas papildus ir apkarināts ar visādām iespējām, piemēram, var izvēlēties noklusētos Crop variantus vai arī saglabāt vairākas Crop versijas vienam dokumentam.

Klāt nākušas arī vairākas iespējas zīmēšanai priekš interneta aplikācijām kā arī mobilajām iekārtām, bet kopsummā ņemot – vairāki uzlabojumi, neviena īpaša jaunuma.

Adobe Acrobat 8

Par to jau tika rakstīts iepriekš, tāpēc daudz uz to neiespringšu vēlreiz – nekā jauna te nebūs.

Adobe Flash CS3 Professional

Neesmu nekāds lielais Flash pazinējs, bet nu reku šeku tas, kas jaunajā produktā būs.

Pirmkārt, beidzot var brīvi mest iekšā un ņemt ārā Flash, Illustrator, Photoshop dokumentu objektus, daļas vai grupas – viss savstarpēji 100% savietojas.

Man, kā ActionScript nezinātājam būtiskākais jaunums ir iespēja manas darbības konvertēt par ActionScript, lai pēc tam pētītu, kā to var uzkodēt. Tādējādi var viegli apgūt šo valodu un tas sniedz iespēju pārkopēt vienu un to pašu darbību vieglāk uz dažādajiem objektiem.

Pen Tool tagad ir daudz līdzīgāks tam, kāds tas ir Illustrator, tāpēc daudz vieglāk ir strādāt, ja ir pierasts pie Illustrator iespējām. Papildus ir daudz mazās niansītes, kas pielabotas jau esošajos objektos, piemēram, iespēja veidot pusapļus ar tukšu vidu, utt.

Saistībā ar jauno produktu Flex Builder, tagad Flash ir pilnībā pārgājis uz ActionScript 3.0 ar visām no tā izrietošajām sekām.

Parādījies arī daudz spēcīgāks un lietojamāks QuickTime eksports.

Video eksports tagad ir daudz vienkāršāks un pat pilnīgs dunduks sapratīs, kā var uztaisīt un ielikt video savā mājaslapā. Tas priecē un priecē arī fakts, ka ir vesela kaudze ar dažādām ādiņām video spēlētājiem.

Adobe Dreamweaver CS3

Svarīgākais jaunums ir AJAX tehnoloģiju ieviešana. Kaudzīte ar smukajiem efektiņiem, ko pielietot savam projektam.

Papildus nāk daudz vienkāršāka grafikas ievietošana no Photoshop un brīnišķigs rīks, kas ļauj pārbaudīt weblapas izskatu uz dažādiem pārlūkiem.

Ir sakārtots un beidzot diezgan loģiski izveidots tiešsaites atbalsta rīku kopums – tai skaitā forums un aplikāciju piemēru bibliotēka.

Bet paralēli visam atkal jāatgādina par superīgo programmu tiem, kas strādā priekš mobilo iekārtu aplikācijām – ir izveidota speciāla programma – Adobe Device Central CS3 – ar tās palīdzību var apskatīties, kā konkrētais izveidotais darbs izskatīsies uz dažādām mobilajām iekārtām.

Adobe Fireworks CS3

Ir pavisam skaidrs, ka šī programma ir palikusi CS pakā tikai tāpēc, ka ir kaudze ar lietotājiem, kas negrib migrēt uz Photoshop, tomēr reālu superiespēju es šajā programmā nesaskatu – viss tas pats vecais ar dažām jaunām iespējām ievietot Photoshop un Illustrator failus ar daļēju savietojamību. Tāpat ir salabota savietojamība ar Flash, Dreamweaver un Flex. Es paredzu, ka tā ir pēdējā reize, kad vispār tiek atjaunots šis produkts.

Adobe Contribute

Šis rīks ir savā ziņā jaunums (savā ziņā tāpēc, ka daļēji tādas iespējas ir sen jau bijušas iekš Dreamweaver). Pamatdoma ir vienkārša programma, kas ļauj atjanot informāciju mājaslapās.

Patīkāmās iespējas ir:
– iespēja labot un mainīt informāciju lapā pa tiešo no interneta pārlūka
– publicēt informāciju no Microsoft Office
– mainīt parametrus dažādiem lietotājiem, ļaujot vai aizliedzot tiem labot atsevišķas lapas daļas
– izmantot Drag&Drop multimediju failiem no Windows Explorer uz interneta pārlūku

Adobe After Effects CS3 Professional

Lielākais un foršākais jaunums ir tas, ka tagad viss notiek dzīvajā – vairs nav renderinga.

Otra foršā lieta ir tā, ka tagad beidzot sakārtotā veidā ar Preview var apskatīties teksta animācijas efektus, kas nav Help dokumentā ievietots gif, bet gan īsts renderings programmā. Papildus tam nāk arī daudz ciešāka sasaiste ar citiem CS3 produktiem.

Īpašs rīks ir Brainstorm – paņemam objektus un AfterEffects mums piedāvā variantus, ko ar tiem objektiem varētu iesākt, piemēram, kādā veidā tos noanimēt.

Ir uzlaboti algoritmi darbam ar maskām un iezīmēšanu. Skaists rīks ir Puppet tool, ar kuru noteikti būs interesanti paspēlēties animatoriem.

Kopsummā tā ir tā pati 7 versija ar dažiem papildinājumiem.

Adobe Premiere Pro CS3

Tagad pat visiesūnojušākajam vecā Premiere interfeisa lietotājam nāksies izšķirties par labu jaunajam. Tas noteikti ir tā vērts, it īpaši tāpēc, ka Premiere tagad pilnībā būs pieejams gan uz PC, gan uz MAC (te gan jāsaka, ka lielāks nopelns tajā ir Apple, nevis Adobe).

Papildus labojumu nav daudz, bet tie ir, un tie ir patīkami. Piemēram, var salikt piezīmes jeb keynotes un pēc tam eksportēt darbu uz Flash, kur piezīmes tiks pārvērstas par pieturas punktiem, ar kuriem tālāk var strādāt.

Tepat arī būtu jāatzīmē Adobe OnLocation CS3 atnākšana. Tas ir rīks, kas ļauj tiešsaites režīmā uz datora ierakstīt DV un HDV formātos ienākošo videosignālu, tādējadi izlaižot to stadiju, kad materiāls vēl ir jāpārpumpē no kasetēm vai citiem nesējiem. Programma ļauj strādāt ar ienākošajiem signāliem un pārvaldīt un regulēt kameras darbību, lai būtu daudz kvalitatīvāk veikts ieraksts.

Adobe Soundbooth CS3

Jau kopš beta versijas parādīšanās man šis rīks bija gājis pie sirds. Tagad tas ir vēl labāks, jo salabota gūzma ar kļūdām, kas tajā bija beta versijā. Galvenā šīs programmas ideja ir tas, ka tev nav jābūt superzinošam audio jomā, lai varētu, piemēram, ierakstīt savu balsi un pēc tam samontēt to vajadzīgajā sekvencē.

Protams, būtiski ir arī tas, ka līdzi nāk 50 dažādi audio filtri, kaudze ar bezmaksas audio paraugiem un gabaliņiem, ko izmantot savos darbos, tomēr, manuprāt, labākais, kas ir šai programmai, ir tas, ka tā ir sasodīti vienkārša lietošanā.

Tas, kas man vienmēr bija vajadzīgs – vizuāli vienkārši saprotama audio rediģēšana tagad ir klāt. Apskatās no citām audio programmām jau labi zināmos heat map un ar Photoshop rīkiem salabojam to, kas mums iekš heat map redzamā nepatīk, piemēram, ar heal tool.

Jāatzīmē arī pilnīga savietojamība ar Premiere un Flash projektu failiem, tādējādi vienā kaut ko sataisot, ar visiem pieturas punktiem varam pagatavoto pārnest uz citu programmu.

Adobe Encore CS3

Šis rīks nav nekāds jaunums, tomēr tam ir savi jaunie labumi. Pirmkārt jau viss CS3 tagad strādā arī ar blue-ray DVD disku formātu. Otrkārt – ar Encore tagad ir daudz vienkāršāk sagatavot videofailus ar papildus iespējām un pēc tam eksportēt tos dažādiem medijiem Flash formātā.

Adobe Ultra CS3

Sīkums, bet patīkams. Adobe Ultra palīdzēs video jomā strādājošiem, jo tā saucamais greenscreen šoreiz būs dikti elegants veids, kā būvēt pasauli apkārt tam, ko jūs iedomājieties ar savu video failu.

Principā tas atvieglo ņemšanos ar Photoshop, AfterEffects un Premiere, lai panāktu efektīvu aizmugurējā fona vizualizāciju, piedāvājot to visu vienā kopumā, tomēr es atturēšos no smalkākas analīzes, pirms šis rīks patiesi tiks izmēģināts.

3 domas par “Adobe CS3 – par to, kas nu tur būs”

  1. Nevajadzētu tā uzreiz noniecināt Fireworks. Godīgi atzīšos, ka esmu mēģinājis pāriet uz Photošopu vismaz kādas piecas reizes, bet secinājumi vienmēr ir bijuši vieni un tie paši, lai taisītu mājaslapas, Fireworks ir n-reizes ērtāks rīks. Tā vienkārši ir. Priekš fotoapstrādes un viām tām citām lietām, jā, Photošops ir daudz labāks, bet lēreiz, mājaslapas iekš Fw taisīt ir daudz ērtāk.

Komentāri ir slēgti.