Kliedējam visas baumas par Map Latvia produkciju

Nu tā, vienreiz tam bija jāpieliek punkts un nu es pielieku. Pēc jaukas telefonsarunas ar Map Latvia tehniskās daļas vadītāju ir pilnīgi skaidrs, ka uzņēmuma pārstāvētās produkcijas klāstā (tai skaitā arī dizaina papīru assortimentā) krāsu profilu atbalsts nebūs.

Uzņēmuma pārstāvis pastāstīja, ka pēc viņa pieredzes spriežot, vislabāk ir lietot universālos ISO profilus drukai un ar to pilnīgi pietiek, lai nodrošinātu kvalitatīvi izstrādātas produkcijas labu druku.

Ko mēs domājam ar vārdiem «kvalitatīvi izstrādāts»? Visu to pašu veco, par ko jau ir malts arī šajā blogā ne reizi vien:

– krāsu profilus uzstādam pirms mēs sākam darbu
– sakārtojam darba vidi visām programmām, kuras izmantojam darba gatavošanā (rastra, vektoru, maketu likšanas programmās)

Bet te nu parādījās hints, par kuriem nebiju iedomājies, jo tas šķita gana loģiski:
– universālie ISO profili ir izstrādāti visām lielākajām papīra kategorijām un tas attiecīgi nozīmē, ka jābūt vismaz sajēgai par to, kas tas ir par papīru, pirms tu sāc strādāt (coated, uncoated, utt.)
– pirms sākt bilžu apstrādi, bildēm vajag saglabāt rezerves kopijas, jo sagatavošanas laikā mēs piedzenam konkrēto bildi konkrētajam drukas darbam
– apstrādājot bildi, līdz pat pēdējam brīdim jāatstāj bilde RGB un veikt konvertāciju uz CMYK tikai tad, kad bilde vairs netiks aiztikta.

Te nu mans mazais piedāvājums jums, ja lietojat Adobe produkciju darbu sagatavošanai drukai. Pēdējās Acrobat ģimenes versijas sniedz ļoti augstas kvalitātes tā saucamās RIP procesu automatizācijas iespējas. Tāpēc bildes, kad tās tiek gatavotas maketiem, var atstāt RGB (protams, tās tik un tā ir jāapstrādā!) un pie drukas faila sagatavošanas norādīt, lai tiek veikta automātiska visas grafikas konvertācija uz attiecīgo profilu.

krasu-profili-in-rip.gif

Visvairāk ar to tiek ieekonomēta diska vieta, jo CMYK bildes aizņem daudz vairāk nekā RGB bildes. Otrkārt, nekad neradīsies situācija, ka kāda bilde no jūsu automašīnu tirdzniecības kataloga netīšām ir aizgājusi uz druku RGB, jo visas (arī aizmirstās) bildes tiks automātiski konvertētas.

2 domas par “Kliedējam visas baumas par Map Latvia produkciju”

Komentāri ir slēgti.