Rudens dizaina pērles un lietojamība

Man nav pilnīgi nekādas vēlmes spļaudīties par dizaina pērlēm tā, kā to dara badad.lv, no kuru ķengām jau sen esmu atrakstījies (būtu labāk paši savu lapu saveduši kārtībā, nevis zaguši ilustrācijas no dažādiem resursiem). Bet ir daži resursi, par kuriem savādāk nevar.

Pirmie aptrakušie bija Hanzanet.lv. Viss pat būtu bijis samērā ok (nekādu pretenziju pret korporatīvajām krāsām, man arī ļoti patīk, ka ievades lauks ir normālā lielumā, lai mana ome var arī strādāt ar internetbanku). Pirmkārt — ko man dod tas, ka lapas funkcionālākajā daļā man visu laiku rotē kaut kādi pašreklāmas baneri? Vai tiešām to nevarēja kompakti novietot kaut kur labajā maliņā, lai netraucē? Un pirmās lapas makets ir vispār satriecošs — paskaitiet, cik reizes ir pirmajā lapā vārds “hansanet” vai “internetbanka”? Un, bez šaubām, katru apmeklētāju ir jāsveic ar to, ka ir atvērta Hansabankas jaunā internetbanka (atcerēsimies MS Office ’95 un pirmās mūsu makarētās mājaslapas), savukārt patiešām noderīga informācija par to, ka jaunais Hansanet ir ļoti drošs un visvisādi apzīmējams ar zelta pumpiņu, tas tiek nomests pašā lapas apakšā. Stulbi.

Savukārt pašā bankā navigācija ir kļuvusi daudzreiz loģiskāka. Pirmkārt, ir daudz saprotamāks sakārtojums ar dubulto navigāciju — augšā vairs neatrodas desmit dažādas specifiskas, daudziem parastiem bankas lietotājiem nesaprotamas navigācijas iespējas. Tagad tas viss ir noslēpts dziļāk un nekrīt acīs. Un vēl mazie sīkumiņi, kas man dikti patīk un liek pasmaidīt apmierinātībā ik reizi, kad lietoju Hansanet. Tās sīkās utis, kas traucē, ir pelēkie burti uz pelēka fona, nedaudz par traku pelēkos fonos puse no lapas, bet tās ir detaļas.

Tomēr vienu pērienu es gan iedošu — es gribu atpakaļ telehanza.lv un telehansa.lv, jo mani tas telehansanet.lv ikdienišķais atminēšanās treniņš drīz pavisam sabesīs. Vismaz reklāmās tad izmantojiet adreses, kas eksistē.

Esiet sveicināti Hansabankas jaunajā internetbankā, bļa!
Esiet sveicināti Hansabankas jaunajā internetbankā, bļa!

Un es pat nebūtu pamanījis, bet šodien man te padeva ziņu visi Latvijas blogi pēc kārtas par Latvijas Mobilā telefona jauno mājaslapu. Vispār negribu tajā iedziļināties, jo man ir gluži vienalga, vai īsziņu sūtīšanai lapas adrese ir friču enigmas kods vai arī latviski saprotama adrese — bukmarku menedžerim tas ir pie kājas, savukārt anālais paskats tikai kārtējo reizi apliecina, ka Bindem jau sen vajadzētu beigt mazbērnus nodarbināt pie sevis. Bullšits, īsāk sakot.

Jaunais Latvijas mobilā telefona mājaslapas paskats.
Jaunais Latvijas mobilā telefona mājaslapas paskats.

Bet tas viss ir patiesībā smieklīgi un neinteresanti, ja mēs salīdzināsim ar to, cik dziļā pakaļā es šobrīd esmu ar savu augstskolu un tās galveno informācijas apmaiņas resursu LUIS.lv (kas, patiesībā, arī bija visa šī raksta galvenais tapšanas iemesls).

Latvijas universitātes informācijas sistēma
Latvijas universitātes informācijas sistēma. Pirmā lapa pēc pieslēgšanās (sensitīvie dati ir paslēpti).

Pizdjec! Un šitajā bardakā man ir vēl jāorientējās kaut kādā nebūt veidā? Es nemaz nerunāju par to, ka puse no saitēm nestrādā, back funkciju nevar lietot, jo tad tiks pārtraukta pieslēguma sesija ar serveri, bet kurā pakaļā es varu pietekties stipendijai un aerobikas nodarbībām, es tā arī neatradu. Es pat neievietošu jums ekrānšāviņus no kādas citas lapas, jo viss LUIS izskatās vienlīdz šādi. Nu, moins, cienījamā Latvijas Universitāte, what a fuck?

Lūk tādi mazi pīrādziņi, bet gan jau viss būs skaisti un gaiši. Starp citu, es te sazīmēju kaut ko blogam, kāds negrib WordPress theme uztaisīt no maniem skricelējumiem? Garšīgi samaksāšu.

7 domas par “Rudens dizaina pērles un lietojamība”

  1. Par Luisu varu piekrist.

    Man Liepājas Universtātē ir līdzīgs/tāds pats klons, no kura ņifiga nevar saprats. Un es vinju izmantoju tikai 2-3 reizes gadā – lai piereģistrētos studijām un apskatītos sekmes. Viss. Un katra reize man izmaksā vienu latu, jo ma jāatgūst parole, kuru esmu veiksmīgi pazaudējis/aizmirsis :)

  2. Par to WP tēmu: ja ir tāda vajadzība – atmet uz meilu, paskatīsim un uztaisīsim.

  3. nu tad, kad es iestājos augstskolā, tad LUIS izskatījās vēl briesmīgāks. Bet to, ka tu esi sieviete, gan es nekad nebūtu domājis :D

  4. Vecīt, tu pirmo gadu LU? :D Luis tieši tāds pats izskatījās arī pirms astoņiem gadiem, kad uzsāku mācības tajā iestādē. Ap trešo kursu man arī likās aizdomīgi, ka gadi iet, tehnoloģijas attīstās, bet tā sistēma paliek akurāt tik pat pretīga kā sākumā. Ok, lai jau pati sistēma paliek tā pati, bet dizainu tak var bik palabot. Neticu, ka nevar atrast entuziastus, kas to izdarītu. Vai arī tu nevienu studentu negrib laist klāt, jo retais pasniedzējs jēgs pārbaudīt to kodu uz backdooru neesamību. Lai gan vispār cik tur tā darba vispār frontendu pārkodēt pa jaunu, nevis tikai taisīt jaunu dizainu. No nulles ērtāk.

  5. ooo jā, LUIS izkārtojums un dizains ir pērle =) un ir pat WAP versija, kas nearko neatšķiras ar WEB (nekādu pielāgojumu mobilajiem). Nu ja viņi šādi turpinās, tad vismaz iekšējais skats uz LU sāks kristies (man) :D

  6. gygy. bērniem nepatīk nekas, kas nav ietīts spīdīgā papīriņā.

    LUIS ir tālu no foršas sistēmas, bet nu kamõn, nelej, čali, nefunkcionējošas daļas pēdējos gados šai datu krātuvē nav manītas un jā, LUIS pa lielām šaibām būtu jāuzlabo, bet ja es šo projektu vadītu, daudz kas cits būtu ar kārtu prioritārāks par dizainu.

    P.S. mani nošokēja, ka tu pēc pāris gadiem būsi skolotājs. klusi ceru, ka izvēlēsies sēņot Īrijā.
    P.P.S. Toms no Liepājas ideāli iederas šai diskusijā, jā, vecīt, tas ka tu aizmirsti paroli tik tiešām ir šausmīga informācijas sistēmas problēma.

Komentāri ir slēgti.