Turpmāk Firefox būs par maksu?

Tā kā nekur ne no viena komentārus par šo neesmu lasījis (vai arī veiksmīgi esmu palaidis tos garām), man šķita ļoti ļoti jocīgi, kad Firefox 4 beta uzinstalējot un atbildot uz kaut kādiem tur testiņiem par savu uzvedību pie Firefox logiem, man parādījās arī šāds testiņš.

Firefox 4 addons Marketplace aptauja.
Firefox 4 addons Marketplace aptauja.

Sekojot līdzi jautājumiem un formām, kā tie tika uzdoti ir absolūti skaidrs, ka līdz ar 4 versijas palaišanu tautās par paplašinājumiem Firefox mums būs vairāk vai mazāk jāmaksā. Tik, cik mums būs jāmaksā, Firefox darboņi tad tagad mēģina noskaidrot ar tādām pamatīgām čigānu–gruzīņu metodēm:

Lietotājs: Cik maksās spraudņu izmantošana?
Mozilla: Un cik tu dosi?

Fuck, tas mani nu nekādīgi neiepriecina, bet liek aizdomāties par kaut ko citu—kāpēc tas notika un kāpēc tas notiek tieši tagad.

Domāju, ka tam nav nekāda sakara ar tehnisko pāriešanu uz Gecko 2 dzinēju. Daudz lielāks sakars tam ir ar HTML 5 ieviešanu interneta vidē un, kā tas ir bijis no pieredzes ar iepriekšējām web–tehnoloģijām, šī pāreja varētu ievilkties uz kādu gadu–diviem. Lūk arī ideāls laiks, lai palaistu jauno produkta versiju, kas atbalstīs visu, ko HTML 5 savienojumā ar CSS 3 spēj sniegt, beidzot ne tikai voluntāri kļaņčījot naudu, bet gan reāli to pieprasot.

Savukārt tiem, kas nevēlēsies maksāt par Firefox spraudņu izmantošanu, būs divas iespējas:

  1. Lietot pliku Firefox bez spraudņiem (Ofisa žurkām—lietot Windows bez Microsoft Office. Jā, ekselis nav vindovz.).
  2. Lietot trešo Firefox versiju, ne līdz galam izbaudot visas HTML 5 un CSS 3 priekšrocības, toties pilnvērtīgi izmantojot visus iemīļotos spraudņus.

Nu un līdz kam mūs tas novedīs? Elementāri, tas mūs novedīs līdz tam, ka tā kā Microsoft Internet Explorer 5.5 versija savulaik sapisa prātu visai web–izstrādātāju videi, tā to tagad izdarīs Firefox. Vienīgā atšķirība ir faktā, ka Firefox 3 ar savu tehnoloģisko korektumu un validitāti pagaidām vēl ir kādu soli priekšā Internet Explorer un, domājams, vēl kādu laiciņu noturēsies.

Tomēr fakts paliek fakts—par interneta pieejamību mēs jau maksājam pakalpojumu sniedzējam, tagad maksāsim arī par to, ka mums ir iespēja piegādāto internetu ieraudzīt.

16 doma par “Turpmāk Firefox būs par maksu?”

  1. Piedalījos aptaujā un tur bija vaicāts arī par to, kam labāk maksātu naudu – izstrādātājam vai Mozilla. Un ja reiz izstrādātājs vēlas prasīt naudu par spraudni (ir jau gadījumi), tad kas tur slikts, ja viņš tā vēlas?
    Bez tam virsraksts – ar nolūku tāds, vai aptaujā palaists garām apgalvojums, ka Firefox nekad nemaksās naudu?

  2. nedaudz sabiezināji krāsas. domāju, izstrādādāji piedāvās arī bezmaksas spraudņus un gan jau arī bez tiem var iztikt (pašam kādi 2-3 vien ir). un neba firefoxa vienīgā alternatīva ir IE.

  3. Esmu par Firefox maksas versijas ieviešanu, varbūt tad tas kļūs tikpat ātrs kā Google Chrome.

  4. Piekrītu bush’am. Neuzskatu, ka ir kaut kas slikts, ja cilvēks ir veltījis savu laiku kāda patiešām lieliska addon izstrādei, vēlas saņemt par to naudu.

  5. Jā, protams, tikai tapēc, ka būs iespēja add-on autoriem savus addonus pārdot, uzreiz jāraksta ka Firefox turpmāk būs par maksu.

    Varbūt papēti faktus pirms raksti pilnīgas sensacionāliskas muļķības ?

  6. Firefox bez spraudņiem ir absolūti ne ar ko nepārliecinošs pārlūks. Viss spēks slēpjas tieši spraudņos un tieši tāpēc arī esmu sašutis par to, ka par spraudņiem turpmāk būs jāmaksā.
    Galu galā, ja jau kāds te ir dikti spēcīgs misionārs, tad spraudņu izstrādātājiem arī tagad ir iespējams dotēt naudu caur PayPal. Neba jau nu tas būtu kaut kas jauns, jauns ir tas, ka tagad tev vairs nebūs izvēles—maksāt vai nemaksāt.

  7. Serge, mazliegt sacepies par neko. Patiesībā ideja ir tieši tāda pati kā jebkuram citam appstore – ir aplikācijas, par kurām ir jāmaksā, bet ir tādas, par kurām nav.

  8. Es tiešām ceru, ka tā būs. No savas pieredzes ar appstore lietošanu (Nokia Store un OVI), nekā prātīga tur bez maksas nav un, ja ir, tad tikai izmēģinājuma versijas.

  9. Nu nokia store jau ir diezgan fail, paskaties android vai iphone marketus.

  10. Nav jēgas skatīties. Nedz Android, nedz iPhone man nav kur lietot. Bet runa ir tieši par bezmaksas programmām—kas tad tāds lielisks ir pieejams Android vai iPhone lietotājiem?

  11. A kas, Ļeņingradā alu dod par velti? Ļaujot izvēlēties – maksāt vai nemaksāt… ;)

  12. kas tad tāds lielisks ir pieejams Android vai iPhone lietotājiem?

    Nu, kaut vai tas, ka ieejot no sava android telefona marketā teju lielākā daļa aplikāciju ir bezmaksas. Katrā ziņā savā telefonā nelietoju maksas aplikācijas.

    Bet par firefox runājot.. nezinu vai viņiem vēl ir, bet pat, ja ir tad drošvien, ka drīz vairs nebūs google finansējums (ņemot vērā, ka ar Chrome google ir izcīnijuši savu daļu tirgus).

    Neredzu īsti gan par ko tik ļoti uztraukties un arī šaubos, ka visi spraudņi pēkšņi atteiksies darboties un bļaus “Give me your money, bitch!!!1!one!!”.

    Galu galā, arī programmētājiem ir jāēd?! Šaubos, ka pats, ja esi iemetis viņu paypal kontā naudiņas, tad tas ir bijis vairāk par pāris Ls, kas nav gluži naudas daudzums ar kuru varētu iztikt.
    Ja firefox kļūtu par brīvā laika projektu esmu pārliecināts, ka gan kvalitāte, gan izstrādes ātrums ātri saruktu..

  13. Firefox pēc būtības vienmēr ir bijis brīvā laika projekts. Nevajag par to aizmirst. Un tā kā izstrādē piedalās tūkstošiem cilvēku no visas pasaules, kas dara to absolūti bez maksas, tad es nesaprotu, par ko te tagad vispār ir runa. Google tantei paprasiet par Firefox vēsturi, pirms te kaut ko runāt.

  14. Man liekas, ka tā būs iespēja nākt jaunam Open projektam, jo iesākumā, vismaz man tā liekas, Firefox aizgāja tādēļ, ka cilvēki tādā veidā protestēja pret to Microsofta visvarenību un visuresamību.

    Pats lietoju Firefox un baudu adonus, bet pazīstu vairākus cilvēkus, kas tikai lieto Operu un spēj parādīt arī tur līdzvērtīgas un pat labākas fīčas nekā UgunsLapsa.

    PS
    Oftopics

    http://www.ted.com/talks/david_carson_on_design.html

    nezinu vai esat ievērtējuši šo, bet tur ir par visādas interesantas īslekcijas, un tai skaitā par DESIGN

Komentāri ir slēgti.