Rokdarbi. Vizualizācijas spēks. Ārkārtas situācija Latvijas novados.

Šī, iespējams, ir viena no absurdākajām dienām Latvijas masu medijos.

Ņemot vērā sinoptiķu informāciju par laika apstākļiem un to prognozēm, kā arī izvērtējot sabiedrībai nodarīto un turpmāko iespējamo kaitējumu, ārkārtas situācija izsludināta Rēzeknes, Viļānu, Kārsavas, Ciblas, Dagdas, Krāslavas, Preiļu, Līvānu, Ludzas, Riebiņu, Aglonas, Zilupes, Daugavpils, Ilūkstes, Vārkavas, Jēkabpils, Krustpils, Viesītes, Aknīstes, Salas, Neretas, Kokneses, Pļaviņu, Jaunjelgavas, Ērgļu, Madonas, Cesvaines, Lubānas, Varakļānu, Skrīveru, Aizkraukles, Amatas, Līgatnes, Vecpiebalgas, Cēsu, Priekuļu, Jaunpiebalgas, Raunas un Pārgaujas novadā. Savukārt pēc Izglītības un zinātnes ministrijas ierosinājuma sarakstā tika iekļauts arī Ventspils novads. (Avots: apollo.lv)

Neviens, absolūti neviens masu medijs, kuru esmu apskatījies šonakt, nav spējis sniegt elementārāko.

Latvijas novadi, kuros 6. janvārī elektrības padeves traucējumu dēļ izsludināts ārkārtas stāvoklis.
Latvijas novadi, kuros 6. janvārī elektrības padeves traucējumu dēļ izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Un uzreiz ir skaidrs, ka reāli pusei no Latvijas šobrīd ir dirsā un šī situācija tikai pasliktināsies.

Šādas vizualizācijas izveidošana aizņem ne vairāk kā piecas minūtes, bet jēga, salīdzinot ar to citātu, ko iekopēju no Apollo — nesalīdzināmi lielāka. Tā vietā mēs ikdienā vēl joprojām redzam pīrāgus, dumjas stabiņdiagrammas un citus sūdus.

11 doma par “Rokdarbi. Vizualizācijas spēks. Ārkārtas situācija Latvijas novados.”

  1. Ilustrācija dikti laba un liek justies labi, un silti. Vai var zināt, kur dabūt tādu karti?

  2. Latvijas karte tomēr objektīvi neatspoguļo, cik daudziem šobrīd ir dirsā, jo pietiktu ar vienu mazu pleķīti kartē, ko sauc par pilsētu Rīgu, lai trešdaļai Latvijas iedzīvotāju būtu dirsā. Tie rajoni, kas pašlaik ir sarkani pārsvarā ir mazapdzīvoti.

  3. Ilze, Rēzekne galīgi nav mazapdzīvota.
    Lai gan Tu neesi atvērtā koda fans, vai varu Tevi palūgt aprakstīt, kā kaut ko tādu ērti un ātri izdarīt ar atvērtā koda produktiem?

    Pamatā droši vien ir jautājums – kā 5 min laikā uzzīmēt/uzģenerēt Latvijas novadu karti, kur ar bucket fill var aizpildīt novadus dažādās krāsās?

  4. Ilze: Es strādāju un ikdienā esmu Rīgā, bet dzīvoju Pierīgā, Ropažu novadā. Un tas ir tikai 30km attālumā no tuvākā novada, kurā ir izsludināts ārkārtas stāvoklis. Un runa vispār nav par iedzīvotāju skaitu kādā no Latvijas punktiem, runa ir par to, ka blāķis ar novadu nosaukumiem vai truls teksts «40 novados» vispār neko neizsaka.

    Kiril: Es īsti nepārvaldu, bet, cik zinu, uz *nix vidēm bija vairāki atvērtā koda vektoru redaktori. Ja vektors tev nav pieejams, tad paņem parastāko bilžu redaktoru un raksta bildi ar Latvijas novadiem.
    Varbūt vajadzētu iemest atsevišķā ierakstā karti ar novadiem?

  5. Vektori ir pieejami. Inkscape un ScribusNG ir normālākie.

    Jā, karti ar novadiem vektoros (.svg) Tu varētu iemest. Un nopublicēt to zem kādas atvērtas licences, piemēram, BSD, GPL vai CC-BY.

  6. Da tie Lotgaļi arī čurkas bļē, tapat kā Latvenergo. Latgaļi tak var nākt ar saviem traktoriem u.t.t palīgā, un Latvenergo respektīvi palūgt palidzibu. Ja tas būtu manā krajā, es sen ar pagastu sarunātu lai šie sūta ko var paligā elektriķiem. Greideristi nošķūrē sniegu, 100latnieki ar var nākt palīgā kautko padarīt.
    Bet nē, visi tik plāta rokas un ņihuja nedara kā vajag. Da i pagasta valdibas tak redz ka elektriķi galigā pakaļā neko nevar paši padarīt bez spectehnikas, tad nu būtu sutijuši zemniekus ar traktoriem palīgā.
    Mans domāt ja abiem galiem būtu vairāk prāta, nebūtu jāsludina šitādas situācijas..

  7. Papuass: Es neesmu pārliecināts, ka situācija novados nenozīmē arī to, ka ārkārtas situācija ir arī pašās pilsētās. Bet tam jau nebūtu liela nozīme, es vairāk tieši par pašu masu mediju bezdarbības faktu cepos. To karti jau var jebkādu taisīt.

  8. Ventspili noteikti jākrāso ārā. Tur elektrība ir un tas, ka pagasts/novads nevar satīrīt savu sniegu, nenozīmē, ka arī pilsētā viss ir apstājies.

    Starp citu, Pirms nedēļas biju Berlīnē. Tur ietves netīra VISPĀR. Cilvēki uzvelk normālus apavus, staigā, piemīda sniegu un nākamajā dienā ir ok (ja pa nakti nav atkal uzsnidzis).

    Turprēti, kādu laiku dzīvoju mazā mazā dienvid-Zviedrijas miestā. Savukārt tur ietves tīra ar traktoriem. Divi nobraucieni pa ielu (turp un atpakaļ) un abas ietves ir tīras. Ātri un lēti.

Komentāri ir slēgti.