Mājsaimniecības rīks, kas bija labs tikai Padomju Savienības laikā

Konservu ataisāmais nazis.
Konservu ataisāmais nazis.

Godīgi sakot, man pat nav īsti skaidrs, kā pareizi šo agregātu ir jāsauc. Mehāniskais konservu ataisāmais ar rullīti? Koservu ataisāmais ar rotējošu asmeni?

Šo pribambasu ir iespējams iegādāties arī tagad tieši tādā pašā (vai līdzīgā) skatā, kāds tas bija iegādājams Padomju laikos. Tas, kas man nav skaidrs, kāpēc tagad tie visi lokās, asmenis dilst un vēl pidžiljards problēmu, bet, piemēram, mammas un vecvecāku agregāts pat pēc intensīvas lietošanas spēj kalpot 20 un vairāk gadus? It kā pēc konstrukcijas tāds pats, bet viņiem izturīgs, bet man ik pa laikam jāmaina. Kur ir sāls? Kādreiz no titāna šos lēja, vai?

14 doma par “Mājsaimniecības rīks, kas bija labs tikai Padomju Savienības laikā”

  1. Tagad visu taisa ar standarta ekonomikas gudrību – mazāk iegulda, vairāk pelna – taisa tādus pašus, tik no vislētākā bleķa, plāniņus – Padomju laikos caurmērā bija masīvākas tās preces, attiecīgi šādu joprojām lietojam, kas kādos septiņdesmitajos iegādāts, kamēr nopirks kādu rietumu brīnumu un tas saplīsīs pēc pāris kārbām.

  2. Vot šitais jautājums man arī pēdējā laikā vienkārši brēc pēc atbildes. Autor, tu man vārdus no mutes izņēmi! Mūsdienās viss ir tiktāl nooptimizēts, ka kvalitāte jau skaitās kaut kas īpašs, par kuru jāpiemaksā. Viss pareizi, bet kāpēc pat gribot samaksāt vairāk nav iespējams atrast kvalitatīvu produktu. Šo pašu instrumentu esmu dzenājis pa veikaliem rokā jau gadiem. Neesmu atradis normālu. Ja es veikalā ar pirkstiem varu elementāri salocīt to, ar ko man jāgriež metāls, nu tad sorry.
    Un to pašu var teikt par urbjiem, kuri nolocās 90 grādu leņķī, par naglām, par skrūvēm, kurām galvas nolūst, par adatām, da par jebko, ko taisa no metāla.

  3. Ja vēl 10 gadus man nesabojāsies viens no 2iem šādiem padlaika attaisāmajiem – vienu iedāvāšu Tev. Svinīgais dāvināšanas akts tātad paredzēts 2023. gada 12. aprīlī, nepiemirsti! ;)

    Bet ja tuvāk pie lietas – Centrāltirgū jauks onka pārdod no Krievijas vestos virtuves rīkus, dažnedažādus. Lēti un labi! Nesen par latiņu iegādāju no viņa Korejas burkānu salātu rīvi, izcila! Viņam bija arī šādi tādi attaisāmie, kuru kvalitāte varētu būt padlaiku.

  4. nu kaa… ja uztaisiis muuzhiigi kalpojoshu attaisaamo, tad taku neviens vairs tos nepirks jo visiem buus un razhotaajam jaaklapee sava razhoshana ciet.

  5. Pa apmēram 15-20 latiem var nopirkt samērā kvalitatīvus šāda veida izstrādājumus. Izmērā daudz lielāki gan (ar lieliem rotoriem).

  6. Nav ne par 50latiem arī. Vienkārši nav. Protams rorenes izmēra konservu attaisāmais varbūt arī būs izturīgs. Bet jautājums jau paliek – kāpēc agrāk preces varēja būt izturīgas arī pie minimāliem izmēriem, bet tagad jātaisa mega liela. Tak padlaika attaisāmais nav liels, naglas tāda paša izmēra bija, adatas tāpat.

  7. Patiesībā, es vēl nesen (pāris gadus atpakaļ) vecāku šķūnī uzgāju titāna (!) lāpstu (tai skaitā kāts no titāna caurules). Es pēc tam 3 dienas smējos, ka telefonu ar titāna korpusiem skaitās ekskluzīvi, a man mājās titāna dārza rokamā lāpsta. Tēvs rūpnīcā par atslēdznieku strādāja… Vēl aizvien kaut kur mētājās viņa n-tie patenti ražošanas automatizēšanai no tiem laikiem.

    Bet jā, padomju laikos tika izmantots kvalitatīvs metāls, kā arī cilvēki, kas ražoja tās lietas diezgan bieži bija ļoti izglītoti. Nedomāju, ka ķīnietis, kas ražo mūsdienu attaisāmos, iedomājās pieaicināt kādu, kas pārzin tur zinātni par materiālu pretestību. Paņēma lētāko materiālu, izdomāja lētāko veidu, attaisīja vienu konservbundžu klienta (vairumtirgotāja) priekšā un viss ir pārdots, nauda kabatā.

    Un tad rodas tās situācijas, kad tirgus bodē pajautāju, vai ir kaut kas kaķim pret blusām, man dod pretī līdzekli par 30 santīmiem. Un tad, kad es pajautāju, vai tad tas tiešām darbojas, ja zooveikalā tāds maksā ap 5 Ls, tad man atbild, ka diez vai darbojas, pārdevēja pati savam kaķim par 5 Ls pirkusi, bet cilvēki taču pērk…

    Paskaties uz padomju laika velosipēdiem, kuri ir braucami vēl aizvien un kurus daudzi vēl aizvien izmanto. Un paskaties uz 10 gadus vecu ķīniešu ražojumu (ja tādu kur vēl atradīsi).

  8. Nebija žēl leitot normālus metālus bez dažādiem piejaukumiem tajos laikos. Visu taisīja nu tā… pamatīgi, bet tas nenozīmē ka kvalitatīvi, bet bija lietas, kuras tiešām ir kvalitatīvas. Mājās vecākiem arī viens ap 28 gadus vecs eksemplārs pilda savus pienākumus. Mājās arī viens pavecs ticis :)

  9. Padomju laikos ražotājiem bija valsts noteikti standarti, kurus bija jāievēro. Šobrīd standartizācijas sistēma ir, bet viņa vairāk ir brīvprātīga vai nu arī skar tikai patērētāju drošību un veselību.

  10. Nekas neatvērs tušonku labāk kā vecais labais kabatnazis.
    Bet visam citam labi noder pārtikas veikalā par 5 Ls pirktais. Palielāks, ērtiem plastmasas rokturiem.

  11. Grūti teikt vai tiešām tā ir – domāju, ka arī mūslaikos ražotie nav slikti. Man personīgi ir Rimi iegādāts konservu attaisāmais un jāsaka,ka kalpo tīri labi.

  12. Gribat par lētu naudu dārgi nokniebties? Nekas nesanāks!

Komentāri ir slēgti.