Kā izvairīties no teksta mehāniskas spiešanas. Sveiciens LTV ziņu dienestam

Par mehāniski saspiestu tekstu maketos vajadzētu cietumā sēdināt. Pastāv loģiskas robežas, kuras ievērojot, var manipulēt ar teksta garumu. Brutāla mehāniska spiešana nav viena no tām. Un LTV ziņu dienests pēdējā laikā ar to slimo pārāk bieži.

LTV ziņu dienesta titri ar un bez surdtulkotāja.
LTV ziņu dienesta titri ar un bez surdotulkotāja.

Iemesls Munkevica sižeta nosaukuma tirāniskai spiešanai ir labi redzams, ja pieliekam kadru no cita sižeta, kurā ir surdotulkotājs. Ja arī par Munkevicu stāstītu ar surdotulku, sižeta nosaukums būtu palīdīs zem surdotulkotāja loga. Mazāk redzams ir tas, ka arī Bauskas sižetam teksts ir saspiests.

Pastāv vēl divi neloģiski risinājumi. Sižeta nosaukuma teksts ir šķībi novietots un nav ne pret ko nolīdzināts. Kāpēc gan tad neizmantot vietu kreisajā pusē un nepabīdīt tekstu vēl vairāk? Otrkārt, ja jau ir vēlme padarīt tekstu vieglāk lasāmu, rakstot to ar kapitēļiem, tad asāka ēna tikai palīdzētu. Tā panāktu lielāku kontrastu un labāku lasāmību.

Bet atgriezīsimies pie saspiestā teksta. Problēmu var atrisināt, vienkārši paceļot surdotulka logu virs virsraksta. Un nedaudz paretinot tekstu, tas izskatīsies daudz labāk.

LTV ziņu dienesta materiāli ar pārstrādātu virsraksta bloku un paceltu surdotulka logu.
LTV ziņu dienesta materiāli ar pārstrādātu virsraksta bloku un paceltu surdotulka logu.

Tas, ka surdotulks aizņems dažus pikseļus vairāk, ir nieks. Ap surdotulka logu sižetā var kaut vai bruņurupuči pāroties, neviens to nepamanīs, jo skatīsies uz žestikulējošo tanti, kas taisa jocīgas grimases. Un svarīgo informāciju logs aizsedz arī tagad.

LTV ziņu dienesta Thrombo ASS sižets ar aizsegtiem skaitļiem.
LTV ziņu dienesta Thrombo ASS sižets ar aizsegtiem skaitļiem.

Īsāk sakot, LTV ziņu dienesta darbinieki varētu izvest uz ielas titru licēju un ļaut visiem televīzijas šoferiem pārbraukt pāri viņa rokām uzsist viņam pa pakausi un iemācīt normāli tekstus likt. Turklāt, ja jums šķiet, ka šis ir vienreizējs risinājums unikālā situācijā, tad jūs maldaties. Jebkurā maketā ar jebkādiem ierobežojumiem var atrast veidu, kā nespiest burtus mehāniski.

9 domas par “Kā izvairīties no teksta mehāniskas spiešanas. Sveiciens LTV ziņu dienestam”

  1. Viens labs pārmācīšanas veids – uzdāvināt atbildīgajam cilvēkam ierāmētu viņa paša portretu, tikai saspiestu par kādiem 10%.

  2. Gribētos arī zināt, kur “aug kājas”mistiskajai pārliecībai, ka ar lielajiem burtiem rakstīts teksts ir vieglāk uztverams. Tāpēc, ka bērnudārzā vispirms sāk mācīt lasīt lielos burtus? Patiesībā ikdienā, patērējot rakstītu tekstu, mēs ļoti reti sastopamies ar tādiem gariem lielo burtu virknējumiem, līdz ar to tajās nedaudzajās reizēs, kad šāds paņēmiens tiek izmantots, lai “atvieglotu” uztveri, notiek tieši pretējais. Es, visbiežāk, ja redzu vairāk par trim tādiem “lieliem” vārdiem, pat nepūlos boksterēt. Jo īpaši reizēs, kad juridiska teksta blāķis uz mani “kliedz”.

  3. Patiešām. Es labāk vēroju bresidenta Pērziņa saliktos teikumus un kristāldzidrās domu šļakatas piecpadsmit minūšu garumā nekā skatos uz logotipu vai teksta fragmentu ar saspiestu/izstieptu Arial bold. Taču TV strīma gadījumā nebūs tik vienkārši.Tur viss pakārtots kustīgo bilžu stumdīšanai un nogādāšanai patērētājam, tā ka teksta laušana un korekta iemānīšana noteiktā laukumā ir ar ierobežotām iespējām pretstatā vektoru programmām koordinātu plaknē. Noteikti gribētos dzirdēt lietpratēja, tv režijas pultij īpaši pietuvinātas personas viedokli, kurš precizētu nianses un kliedētu neziņas plīvuru.

  4. A kādiem nolūkiem paredzēta brīvā otrā rinda apakšējā teskta joslā? TV tikpat kā neskatos, nezinu.

  5. hmm, tādā gadījumā vai nebūtu vienkāršāk aizbīdīt “Dienas ziņas” logo uz augšējo kreiso stūri? Atbrīvotos tieši tik daudz, lai ieliktu tanti + saglabājas 2 pietiekami garas titru līnijas.

  6. Vārdotāja: Nevispārinot, kontekstā ar manis aprakstīto situāciju: kapitēļu lietošana atvieglo skrejošās rindas lasīšanu. Tekstu izmērs sižeta nosaukumam un skrejošai rindai ir teju vienāds. Kad lasa skrejošo rindu, cilvēka acs automātiski skraida uz priekšu un atpakaļ, it kā teksts stāvētu uz vietas. Ja virs skrejošās rindas ir vēl viens teksts, kas ir ļoti līdzīgs, acs piesiesies arī pie tā. Tehniski, lai kapitēļos rakstītu tekstu būtu ērti lasīt, tie ir jāretina.
    https://twitter.com/mrserge/status/503981575152091136

    SVILPE: Praktiski visi titri tiek gatavoti pirms tiešraidēm, sižetiem it īpaši. Laika, lai ieliktu tekstus pareizi, ir vairāk kā gana.

    versatile: Ir tā saucamā drošā zona, kurā informāciju var ievietot. Viss, kas ir ir svarīgs, tiek likts ar pamatīgu atkāpi no malām (kā, piemēram, šķietamā otrā brīvā rinda). Tas saistīts ar tehniskām niansēm televīzijā. Ja ziņu dienests publicētos vienīgi YouTube, tad varētu arī to laukumu izmantot.

    stolcers: Nē, augšējais kreisais stūris ir aizņemts. Tur, piemēram, Thrombo ASS atrodas.

  7. Es te meklējot pareizrakstības ieteikumus drukātājam vulgaris (laikam es pārāk liels čaiņiks, man daudz kas vēl neskaidrs), ieraudzīju Bauskas rātsnama griestus… nospēru bildi. Paldies!

Komentāri ir slēgti.