Rokdarbi. Operatīvo dienestu izsaukumi uz klubiem Jelgavā.

Jelgavas pašvaldības izdevumam «Jelgavas Vēstnesis» pirms gadumijas mājaslapa mainījusi paskatu un funkcionalitāti. Izskatās, ka tam sekojusi arī drukātā satura čubināšana. Sen nebiju interesantas grafikas redzējis.

Vēstneša darbiniece Ilze Knusle-Jankevica rakstā «Operatīvie dienesti visbiežāk braukuši uz «Argo» un «Klondaiku»» apkopojusi Jelgavas Pašvaldības policijas un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta statistiku par aizvadītajiem diviem gadiem un noskaidrojusi vistrakākās atpūtas vietas Jelgavā. Nav gan skaidrs, kāpēc nav informācijas no Valsts policijas, bet ne par to ir stāsts. Rakstu pavada grafika.

Operatīvo dienestu izsaukumi uz klubiem Jelgavā. Autors: jelgavasvestnesis.lv
Operatīvo dienestu izsaukumi uz klubiem Jelgavā. Autors: jelgavasvestnesis.lv

Manu uzmanību piesaistīja dizainera feinais risinājums ar Baleriju, kurai abos gados ir vienāds trakojošo skaits. Bet ar to viss arī beidzās:
—Gadi bezjēdzīgi izvilkti kā atsauces, kaut gan varētu efektīvi izmantot krāsu kodējuma iespējas.
—Tā vietā, lai klubu nosaukumus uzrakstītu blakus datiem, tie ir atvilkti uz grafikas apakšu un tiek mākslīgi līmēti klāt ar baltām palīglīnijām.
—Ko nozīmē palīglīnijas starp dažādu klubu skaitļiem? Ko tieši parāda Klondaikas un Balerijas savienojošā palīglīnija? Tās ir ne tikai liekas, bet arī maldinošas.

Operatīvo dienestu izsaukumi uz klubiem Jelgavā. Mrserge.lv labotā versija.
Operatīvo dienestu izsaukumi uz klubiem Jelgavā. Mrserge.lv labotā versija.

Novācām visu, ko vien varējām novākt un sakārtojām atlikušo. Sanāca daudz tīrāk, bet tāpat pavisam skumji:
—Laukums nav vienmērīgi aizpildīts, drīzāk haotiski. Joprojām ir vēlme atrast tendenci starp klubiem, bet tādas nevar būt.
—Skaitļi apļu fonos ir maldinoši. Grūti atrast atšķirību starp Jelgavas kreklu datiem un Klondaikas datiem, jo abos gados klubos salīdzinoši ir bijis līdzīgs izsaukumu skaits.

Tā kā grafika arī pēc kļūdu labošanas sanākusi garlaicīga, top skaidrs, ka ir izvēlēts neatbilstošs datu vizualizācijas modelis. Pafantazējot, ko ar datiem vēl var izdarīt, lai tie ir interesanti, izkristalizējās divas idejas:
—Datus var vizuāli attēlot lielākus/mazākus, atkarībā no vērtībām.
—Datiem ir ģeogrāfiska piesaiste, kāpēc gan neizmantot karti?

Ar Google Earth izveidojam klubu koordināšu grupu, importējam grupu CartoDB un uzfrišinām izskatu, izvelkam gatavo karti kā attēlu un pabeidzam vizualizāciju jau lokāli, pievienojot skaitļus. Varētu čakarēties ar trīs datu slāņiem un to visu iztaisīt arī interaktīvu, bet šajā gadījumā nebija tāds uzstādījums un dizaineris noteikti primāri grafiku taisīja drukātajai versijai.

Operatīvo dienestu izsaukumi uz klubiem Jelgavā 2014. un 2015. gadā. Mrserge.lv grafika.
Operatīvo dienestu izsaukumi uz klubiem Jelgavā 2014. un 2015. gadā. Mrserge.lv grafika.

P.S. iemetiet komentāros, ja jums jau izbesījis lasīt par to, ka es visur gribu redzēt kartes.

11 doma par “Rokdarbi. Operatīvo dienestu izsaukumi uz klubiem Jelgavā.”

  1. Tavs variants jau pa smuko.. he.. manā galā pie Dekanāta vismierīgāk :D

    Bet nu.. kā mācēja tā laikam arī veidoja grafiku, es gan šādā variantā būtu taisījis vismaz stabiņos, nevis līniju.

  2. labs funktieris. karti negribu redzēt, bet izmaiņas nejēdzīgajā statistikas grafikā dikti prasās..

  3. Pirms dažiem mēnešiem pamānīju šo blogu. Autoram – Respect! Un arī šis ir labs, kartes ir jāizmanto! Bet man liekas, kā te daži būtiski momenti ir palaisti garam. Vispirms, ja nav kartes, tad būtu vismaz sašķirojuši pēc izsaukuma skaita. Tomēr pats galvenais, ir tas, kā Dekanāta 6 reizes! Ir pieaudzis izsaukumu skaits, parejas vietās statistikas robežās  Mans skats uz šo grafiku pēc linka.

  4. Jā, Oļeg, es arī pamanīju to seškārtīgo pieaugumu. Bet tas ir maldinošs un spekulatīvs. Pirmkārt, cik zinu, Dekanāts tikai 2014. gadā atvērās. Bet, kas pats būtiskākais, Argo arī izsaukumu skaits gada laikā pieauga par četriem, bet to tu nemaz nepamani, ja spekulē tikai ar proporciju salīdzināšanu.

  5. Tā nav spekulācija. Manuprāt, ir būtiskāk saprast pieauguma iemeslus Dekanātā un … sagatavoties rītdienai. Jo tas ka Klondaika vai Agro ir daudz izsaukumu liecina par citiem faktiem.

  6. Es jau tev minēju iemeslus. Dekanāts atvērās kaut kad 2014. gada nogalē. Tur nav pieaugums, tur ir nesalīdzināmie dati.

  7. Man vislabāk patiktu 3d grafiks ar stabiņiem. Uz x ass klubi (sakārtoti pēc izsaukumu skaita), uz y ass izsaukumu skaits, uz z ass gadi. Pie dekanāta 2014.gada stabiņa zvaigznīte ar atsauci, ka klubs nestrādāja pilnu gadu. Var atsevišķu stabiņu izsaukumiem kopā katrā gadā, lai redzētu kopējo tendenci. Karte ir lieka, jo rada lieku “troksni” (liek domāt, vai izsaukumu skaits nav saistīts ar klubu lokācijas vietu, kam šajā gadījumā nav nekādas nozīmes).

  8. Neko neizsaka nezinot vidējo apmeklētāju skaitu nedēļā.

  9. kartē vēl varētu atzīmēt policijas iecirkņa punktu.

  10. Šoreiz laikam oriģinālais grafiks labāk patīk, jo man kā ne-jelgavietim karte tāpat neko neizsaka. Sorry, man!

Komentāri ir slēgti.