Adobe setifikācija (Adobe Certified Expert un Adobe Certified Instructor)

Kādu laiciņu atpakaļ jau rakstīju par Adobe sertifikāciju. Tad nu beidzot sanāca laiciņš un varu pastāstīt par to vairāk.

Adobe Certified Expert (ACE) ir persona, kuru Adobe ir atzinuši par profesionālu kāda vai kādu šī uzņēmuma produkta lietotājiem. Tas ir starptautiski atzīts standarts, kas iegūstams, nokārtojot vienu vai vairākus eksāmenus par katru attiecīgo produktu (īsāk sakot, nokārtojot eksāmenus par kādu no Adobe programmām).

Adobe Certified Instructor (ACI) ir tas pats ACE, tikai viņa zināšanas Adobe atzinusi par tik labām esam, ka piešķīrusi tam tiesības mācīt citiem un izmantot ACI “žetonu”, ka esat viņu atzīts eksperts.

Bez tam, kļūstot par ACE vai pat ACI, jums paveras vēl dažas pozitīvas iespējas, tai skaitā jauno produktu alfa un beta versiju testēšana, Adobe resursu bezmaksas izmantošana, utt. Interesanti gan, vai tas nozīmē arī, ka varēšu palikt pa nakti, piemēram, Adobe Skotijas birojā, ja nu man sagadās tur nokļūt un es esmu ACE?

ACI savukārt papildus vēl saņem arī dažādu makulatūru un digitālos atkritumus par produktu, kas, savukārt, ir lieliska iespēja jums reklamēt tālāk Adobe produkciju un izmantot to kursu vai apmācību vadīšanā. Starp visiem šiem product benefits man visvairāk patika tas, ka ACI saņem pre-release versijas praktiski visām Adobe programmām, kā arī iespēju izmantot Adobe brendu personīgai reklāmai. Jauki taču būtu, piemēram, uz vizītkartēm rakstīt: Juris Kalniņš, Adobe Inc.

Sertifikācija ir iespējama trīs līmeņos:

1. Sertificēšanās uz vienu produktu – jūs kārtojat eksāmenus un iegūstat (vai neiegūstat) vienas programmas lietošanas prasmju sertifikātu.

2. Speciālista sertificēšanās – jūs kārtojat eksāmenus produktu grupās, tādējādi pierādot, ka esat speciālists kādā no jomām (druka, web vai video). Lai nokārtotu un iegūtu sertifikātu kādā no jomām, jānokārto eksāmeni par visām attiecīgās jomas speciālista programmām. Drukā tie ir: Adobe InDesign, Adobe Acrobat kā arī vai nu Adobe Photoshop vai Adobe Illustrator.

3. Meistara sertificēšanās – šai gadījumā ir jānokārto eksāmeni produktu pakās. Piemēram, ja gribat kļūt par ACE, Creative Suite Master, ir jānokārto eksāmeni par zināšanām Adobe Acrobat, GoLive, Illustrator, InDesign, un Photoshop.

Visu testēšanu veic divi no Adobe neatkarīgi uzņēmumi – Pearson VUE un Thomson Prometric. Testi tiek piedāvāti elektroniski un satur no 60 līdz 90 jautājumiem. Katrs eksāmens aizņems vienu līdz divas stundas un rezultāti tiek paziņoti uzreiz pēc testa aizpildīšanas.

Eksāmena cena ir 150$ un tam var pieteikties [Pearson Vue mājaslapā](http://www.pearsonvue.com “Pearson Vue sertifikācija”) kā arī [Thomson Prometric](http://www.2test.com “Thomson Prometric sertifikācija”) mājaslapās.
Paši Adobe uzsver, ka viss ir iespējams tikai gadījumā, ja ir kā nākas izstudēti Exam Bulletins, kas ir daļēji bezmaksas, daļēji par naudu pieejami viņu mājaslapā.

Vēl jau var apmeklēt arī Adobe mājaslapu un pameklēt [tuvāko apmācību vietu]( http://partners.adobe.com/public/partnerfinder/tp/show_find.do “tuvāko apmācību vietu”), lai sagatavotos tam eksāmenam un iztērētu vēl kādu naudiņu.

Nu un pats interesantākais: ACE un ACI sertifikāti ir derīgi 90 dienas pēc jaunā eksāmena publicēšanas. Principā kaut arī ir maz ticams, ka pēc Creative Suite 2 iznākšanas tagad kaut kas stipri mainīsies tuvāko gadu, tomēr ir jārēķinās, ka Adobe var piespiest pārlikt eksāmenu un iztērēt vēl 150$ uzreiz pēc jaunās programmas versijas un līdz ar to arī jaunā eksāmena parādīšanās.

Papildus informācija par visu to ir pieejama: [Adobe sertificēšanas mājaslapā](www.adobe.com/certified “Adobe sertificēšanas mājaslapa”).