Nav par ko brīnīties, mēs dzīvojam Latvijā

Atpūšoties no trakoti aizraujošas, bet tai pat laikā sasodīti laikietilpīgas procedūras, kas saucās mājaslapu satura vadības sistēmas programmēšana, noskatījos LNT ziņas iekš TVNET. Vienkārši uznāca kaut kāda nostaļģija pēc televīzijas, kā masu medija.

Un liels bija mans izbrīns, kad lāga zēns Kleckins, komentējot arvien plašāku Krievijas raidstaciju ienākšanu Latvijas tirgū, izteica vērtējumu, ka vienīgais, kas var mainīt situāciju par labu vietējiem masu medijiem, ir valsts finansiālais atbalsts. Tas puika laikam ir galīgi uz vecumdienām prātu izkūkojis. Nepietiek ar to, ka visi mediji vairāk vai mazāk jau tā atrodas dažādu politiski–ekonomisko grupējumu kontrolē, viņš piedāvā vēl arī kontroli no valsts puses? Tā jau mēs pavisam drīz nonāksim līdz Krievijas masu mediju dzīves modelim un galu galā atkal būs pagrīdē jāklausās BBC World Service.

Ja v šoke.

2 domas par “Nav par ko brīnīties, mēs dzīvojam Latvijā”

  1. Valsts kontrole varbūt nav laba doma, bet tas neizslēdz iespēju, ka kādā brīdī var vajadzēt atbalstu raidījumiem latviešu valodā.

    Tevis pieminētais BBC dzīvo uz valsts izveidotas finansēšanas sistēmas.

    Tiesa, naudas sadalījums nav tiešā politiķu kontrolē bet gan nāk no TV licenses maksājumiem. 2005.-2006. finansu gadā tie bija 3.1 miljardi GBP – summa, kas varētu būt līdzvērtīga tā laika Latvijas valsts budžetam.

  2. Par to jau nav runa. Es ļoti labi izprotu britu mediju finanšu plūsmas ideju. Problēma ir iekš fakta, ka cilvēks, kas šobrīd ir atbildīgs par to, ka mūsu ēteru pārplūdina ārzemju raidstacijas, nedara neko, lai to mainītu. Tā vietā vēl piedevām tiek piedāvāts bezcerīgi smieklīgs variants.
    Ir pavisam loģiski skaidrs, ka Latvijā nav iespējams finansēt no jebkādiem licenšu maksājumiem ekonomiski resursprasīgos masu medijus — radio un televīziju. Tai pat laikā netiek izstrādāts arī nekāds mehānisms, kā šos medijus pasargāt.
    BBC var ļoti brīvi izpausties par savas valsts politiku. Iemesls tam ir ļoti skaidri redzams — valsts politika jau to ir paredzējusi un nekādīgi nevar ietekmēt BBC darbību tikmēr, kamēr tā ir likumīga. Latvijas gadījumā pie piedāvātā Kleckina varianta valsts jebkurā brīdī varēs jebkuru mediju apklusināt, vienkārši piegriežot skābekli šī medija finansējumam. Un tas, ka finansēšanas mehānismus mūsu valstī māk izzīst no pirksta, tieši tāpat, kā māk tos apglabāt, ir ļoti skaidri zināms.

Komentāri ir slēgti.