Uldis Rudaks. «Rokupācija»

Beidzot izlasīju Ulda Rudaka grāmatu «Rokupācija» un mani nepamet tāda kā mazuma piegarša.

Uldis Rudaks Rokupācija grāmatas vāks
Uldis Rudaks Rokupācija grāmatas vāks

Grāmata ir absolūti aizraujoša lasāmviela par Latvijas rokenroļšiku dzīvi no tiem laikiem, kurus nu Uldis pats ir spējīgs saprātīgi aprakstīt. Mijoties ar dažādiem stāstiem par sadzīvi, izejam cauri teju četrdesmit gadu Latvijas mūzikas vēstures. Un, ja redaktore Gundega Blumberga nebūtu pārcentusies ar pārāk lielu grāmatas noīsināšanu, mūsu priekšā būtu patiesi iespaidīga lieluma stāstu, atmiņu, interviju un enciklopēdisku ierakstu sakopojums. Grāmatas beigās vēl ir tāda kā skaidrojošā vārdnīca ar svarīgāko cilvēku un vietu aprakstiem, lai jaunāks (vai arī vecāks) lasītājs, kuram ar šo visu nav bijusi cieša saistība, spētu atšķirt pirmā plāna darboņus.

Tas, kas šai grāmatai šobrīd pietrūkst (un ar Uldi jau par šo esam runājuši), ir pamatīgs audio pielikums, lai varētu ne tikai uzzināt par leģendāriem latviešu mūziķiem, bet arī noklausītos gan pieminētos skaņdarbus, gan arī tos, par kuriem tieši neviens grāmatā nerunā. Un vēl gribētos palasīt arī tās nodaļas, kas ir tikušas izņemtas no grāmatas, lai samazinātu tās apjomu. Varu arī pačukstēt, ka tāda kā «Rokupācija. B Side.» jau ir padomā arī pašam autoram, līdz ar to varam cerēt, ka kaut kad tuvāko gadu laikā autors to arī patiešām pabeigs.

Iesaku izlasīt absolūti visiem, savukārt skolās tai vispār ir jābūt obligātajai lasāmvielai.

5 domas par “Uldis Rudaks. «Rokupācija»”

  1. Visu laiku mēģinu saņemties un iegādaties, bet kaut kā sanāk, ka vienmēr ir ~3 grāmatas priekšā, kuras vajag izlasīt :(

  2. vai to projektu nevajadzētu kā interaktīvu stāstījumu dvd vai datorformātā – tas būtu pa mūsdienīgo

  3. Maari: lasiit ir aatraak nekaa klausiities, un lasiit tekstu uz papiira ir vieglaak nekaa ekraanaa.
    Par skanjdarbu audio pielikumu gan piekriitu.

  4. Par to nestrīdos, ka ātrāk, bet tā varētu vakarā filmas vietā paskatīties vai arī jebkurā laikā pasērfot paskatīt, paklausīties

  5. nu nezinu, gan jau līdz tam nonāks, ja būs note.
    bet man personīgi nepatīk tendence visu ķert tikai multimediju formātā un ļaut nezināmam avotam piedrazot visas maņas vienlaicīgi. Ar grāmatu parasto es spēlējos, kā gribu.
    Tagad konkrēti Rokupācija būs viens no pētnieciskā darba avotiem ;)

Komentāri ir slēgti.