Ekspresintervija ar LU portāla redaktoru Andi Janovu

Tā kā dažiem labiem šķita interesanti sākt cepties par Latvijas Universitātes jauno mājaslapu manā iepriekšējā ierakstā, uztaisīju ekspresinterviju ar portāla redaktoru Andi Janovu.

Latvijas Universitātes portāla galvenais redaktors Andis Janovs. Foto: Toms Grīnbergs, LU Fotoarhīvs.
Latvijas Universitātes portāla galvenais redaktors Andis Janovs. Foto: Toms Grīnbergs, LU Fotoarhīvs.

Latvijas Universitātes portāla galvenais redaktors Andis Janovs. Foto: Toms Grīnbergs, LU Fotoarhīvs.

Kad aizsākās darbs pie jaunās mājaslapas projekta?
A.J. Darbs pie jaunā LU portāla projekta aizsākās pirms 4 gadiem, kad tika izvērtēta jau gadu strādājošais iepriekšējais portāls. Tika apkopoti viedokļi par uzlabojumiem potenciāli nākamajā LU portāla versijā, ko plānoja atvērt LU 90 jubilejā. Konkrēti darbi pie jaunā LU portāla izstrādes tika sākti 2008. gada vasarā.

Cik cilvēku ir iesaistīti tās izveidē un vai tie ir tikai LU darbinieki un studenti, vai arī kādi «no malas» piesaistītie?
A.J.
Pie struktūras izveides strādāja darba grupa, piesaistot studentus, kopumā apmēram 20 cilvēku. Speciālisti ārpus LU netika piesaistīti, jo tas maksā lielu naudu. Programēšanā iesaistīti 3 cilvēki.

Kādi ir galvenie mērķi, kuru vadīti jūs pieķērāties pie jaunās lapas izstrādes?
A.J.
Jaunā portāla izstrādes mērķis ir izveidot struktūru, kas ir uztverama intuitīvi, tādejādi novēršot iepriekšējās portāla versijas trūkumus. Tie, galvenokārt, bija saistīti ar ne sevišķi veiksmīgo informācijas izvietojumu.
Otrs mērķis ir ieviest jaunu satura vadības rīku, kas ievērojami atvieglotu informācijas publicēšanu un attēlošanu, kā arī apakšprojektu veidošanu.

Kāpēc izvēle krita uz atvērtā koda risinājumu, nevis, piemēram, pašu izstrādātu modeli?
A.J.
Līdzekļi satura vadības sistēmas iegādei LU nebija, tādēļ arī tika izvēlēts atvērta koda risinājums.

Kas funkcionāli jauns ir jau ieviests un, kas vēl ir paredzams tuvākajā nākotnē?
A.J.
Jaunajā satura vadības sistēmā tiek nodrošināta iepriekš atsevišķi funkcionējošo sistēmu integritāte, t.i., gan strukturētā informācija, gan kalendārs, gan forums, ziņas, u.c. strādā uz viena dzinēja. Ieviesta vienota darbinieku kontaktu attēlošana, u.c.
Tuvākajā nākotnē plānots pabeigt LU foruma pārnešanu no iepriekšējās versijas, ērtas meklēšanas iespējas ieviešana ziņu sadaļā, portāla pilnvarotās daļas dizaina nomaiņa, darbinieku kontaktu attēlošana dažādos griezumos, u.c.

Kā redzams, tad daudzas sadaļas vēl ir tikai tapšanas stadijā, bet ir arī tādas, kas vēl ir palikušas uz vecās platformas (LU blogi, mail.lu.lv, utt.). Vai gaidāma pilnīga migrācija vai arī daļa projektu tomēr paliks esošajā stāvoklī?
A.J.
Informācija vairākām sadaļām vēl tiek pārvietota no iepriekšējā portāla. Par citiem projektiem — blogi.lu.lv tuvākajā nākotnē noteikti paliks strādāt uz WordPress bāzes, arī par mail.lu.lv pārnešanu šobrīd konkrētu darbības plānu nav. Nākotnē iespējams portāla pilnvarotā daļa varētu tikt integrēta jaunajā satura vadības sistēmā.

Vai tiks veiktas izmaiņas arī LUIS sistēmai (šai gadījumā tīri no dizaina un lietojamības viedokļa)?
A.J.
Daļa uzlabojumu LUIS sistēma jau veikta, par tālākiem plāniem šobrīd man informācijas nav.

Kāds ir bijis kopējais projekta budžets un kas ir iesaistītie finansētāji?
A.J.
Atsevišķi līdzekļi tika izdalīti dizaina izstrādei, notika iepirkumu konkurss par dizaina izstrādi. Viss pārējais — programmēšana un redakcija — parastie darba pienākumi, kuriem papildus līdzekļi netika piesaistīti.

Kur un kā ir iespējams ieteikt uzlabojumus/ziņot par pamanītajām kļūdām un nepilnībām, saistībā ar šo mājaslapu?
A.J.
Ieteikumus un ziņas par kļūdām var sūtīt LU portāla redakcijai http://www.lu.lv/par-lu/mediji-izdevumi-un-multivide/portals/lu-portala-redakcija/

10 doma par “Ekspresintervija ar LU portāla redaktoru Andi Janovu”

  1. Jauka intervija, bet 3 gadus plānot jauno portālu un tad 1 gadu taisīt? Nu nez. Varēja “plānot” ātrāk un atlicināt vairāk laika veidošanai.

    Un kādēļ nevarēja arī dizainu veidot paši? Esošajā nav nekas tāds konkursa uzverētāja cienīgs.

    Lai nu kā, ceru, ka ar laiku lapa uzlabosies. Pagaidām nepatīk (arī navigācija un lietošanas ērtums). Un jā…LUIS`u arī vajadzētu atjaunot, jo tas ir kas vēl briesmīgāks.

  2. Cik sapratu, tad LUIS īsti nav Anda kompetencē, tur ir atsevišķi cits departaments/nodaļa/«ieraksti jebkādu cilvēka grupas apzīmējumu», kas ar to nodarbojas.

  3. Manuprāt, tā lapa kopā ar šo “ekspress tipa” interviju ar “tipa” LU interneta vietnes speciālistu aļa atbildīgo atgādina politiķu parasto ikdienu – gudri izsakās, slavina, liela un cilā savu sūdu, mēģinādami iestāstīt, ka viņš peld.

    Latvijas Universitātes portāla galvenais redaktor Andi Janov, šobrīd tu esi manī nositis pēdējo vēlmi jel kādreiz ar cieņu pieminēt LU portāla vārdu un nedod dievs skolot bērnus LU!

    Atsevišķi līdzekļi tika izdalīti dizaina izstrādei, notika iepirkumu konkurss par dizaina izstrādi.

    GL&HF!

  4. Nezinu, kas tur apakšā bija agrāk, varbūt tehniski tagad kaut kas ir labāk, bet nu tas dizains ir vienkārši fuipēkaka. Atgādina laikus, kad bakstīju frontpeidžu un ielikt lielu bildi lapas fonā un pāris kastīes pa vidu likās krutuma kalngals.

  5. Dizains, manuprāt, ir pilnīgi un absolūti OK. Jāpamaina tikai dažas fona bildes. Nevar ne salīdzināt ar BA vai RSU standartlapām. LU lapa vismaz atmiņā paliek. Fona bildes ieteiktu regulāri mainīt – atbilstoši gadalaikiem, notikumiem utt.

  6. Ja tāda ir LU (kura sagatavo arī datorspecus) vizītkarte,tad pilnīgi piekrītu komentāram par bērnu turēšanu tālāk no šādas iestādes. Interesanti uzzināt,kāda summa tika izdota par šo tiešām unikālo dizainu,un kas bija izpildītāji.Tautai tak ir jāzina savi varoņi :) Bet tā izskatās pēc tipiska valsts iepirkuma,kur par lielām suummām universālie ģēnijkantori taisa valsti apkaunojošus šedevrus.Ja izpildītājs bija 1.kursa students par mēneša brīvpusdienām,tad ir ok,un vārdus ņemu atpakaļ :D

  7. Nu super- čaļi veselu gadu taisa lapu un beigās viss kas sanāk ir puspabeigts brīnums, kuram puse no funkcijām vispār nestrādā :D Reāli tas laiks bija pilnīgi pietiekošs, lai visu savestu kārtībā pirms publicēšanas. Visvairāk kaitina ka forums ir izņemts.

Komentāri ir slēgti.