Maksa par interneta pieslēgumu un tā kvalitāte

Aiz loga ir 2013. gada vasara. Es dzīvoju valstī, kas ir teju pirmā pasaulē pēc interneta pieslēguma ātruma, bet 35km no Rīgas centra nav iespējams augšuplādēt straumējamu video bez problēmām.

70km no Rīgas interneta pakalpojumu sniedzēju darbošanās ir veiksmes gadījums.

120km no Rīgas cilvēki lieto to, kas nu tiem ir pieejams.

Manuprāt, ir pienācis brīdis, lai sāktu kaut ko lietas labā darīt. Man nav īsti nekāda plāna, bet tā ideja varētu būt sekojoša. Noteikt tirgus apstākļos to, cik ir jāmaksā konkrētajam pakalpojumam un vidēji izlīdzināt tā cenu. Šobrīd tas arī tā notiek, tikai izlīdzināšana notiek uz klientu rēķina. Tobiš, ja es dzīvoju Rīgā, Slāvu apļa rajona daudzstāvu mājā, man par deviņiem latiem mājās ievelk optisko internetu ar 20mbit ātrumu abos virzienos. Savukārt, ja es dzīvoju daudzstāvu mājā Tumšupē, man pienākas DSL ar knapu 1mbit lejuplādi un, labākajā gadījumā, 0,1mbit augšuplādi. Par šādu interneta pieslēgumu Tumšupē man būs jāmaksā savi 20 vai vairāk lati.

Un tas ir absolūti netaisnīgi un nepieņemami. Tāpēc tas kaut kādā veidā ir jālabo. It īpaši tagad, kad mobilie tīkli sāk ieviest savus 4G pakalpojumus, kas ir stipri ātrāki par DSL iespējām un sniedz mobilo brīvību.

Varbūt jāizstrādā kaut kāda formula ar kritērijiem, pēc kuriem novērtēt bāzes interneta pieslēguma parametrus (upload/download/ping/mobility) un, teiksim, piešķirt šādam pakalpojumam cenu—10 lati. Attiecīgi visi pārējie pakalpojumi ar koeficientiem tiek rēķināti dārgāki/lēnāki.

Kas nav būtiski. Nav būtiski datu apjomi. Tas ir sviests, kas ir palicies no peidžeru laikiem, kad būtisks bija katrs saņemtais/nosūtītais ziņojums, jo to reāli ar roku tante/onkulis vadīja. Nav būtisks uzņēmums, kas sniedz pakalpojumus. Viņi varēs cīnīties par santīmu starpībām vēlāk. Tāpat uz infrastruktūras rēķina pelna vienīgi Lattelecom, jo tās izveidi dotēja valsts.

Īsāk sakot tādas pārdomas vakara gaitā. Un ko jūs par to domājiet?

10 doma par “Maksa par interneta pieslēgumu un tā kvalitāte”

  1. Tikai šogad LMT dabūja 4G licenzi apraidei ārpus pilsetām. 4G ir viens neliels mīnus, vajadzēs dubultot torņu skaitu! Jo 4G ir īsāka frekfence nekā 3G!

  2. Un tieši kā tu domā labot situāciju? Sūtīt savus aprēķinus konkurences padomei? Vai maksāt pakalpojumu sniedzējam daļu rēķina pēc savas formulas, pievienojot to maksājuma apraksta laukā?

  3. Mēs domājam, ka jo mazāk valsts iejaucas privātajā biznesā, jo labāk. Un ja līdz šim tev nebija citu alternatīvu, kā lietot to dievu pamesto dsl-u, tad pamazām jau tādas sāk parādīties un tu vari sākt balsot ar banknoti — pats savā galā aizvien nopietnāk apsveru esošā kabeļa svinīgu izraušanu un nomaiņu ar 4G modemu, jo tas svoločs, lai cik nešķistu dīvaini, patiesi ir stipri ātrāks.

  4. Nu nebūsim sapņotāji: privāts bizness NEKAD nesubsidēs dažus attālus klientus uz patstāvīgo klientu rēķina.

  5. Nu ja tu neproti pats uzlikt pāris Nanobridge (pa 2*45Ls) no Ropažiem vai kādas citas tuvākās vietas, tad varbūt teu to internet nemaz nevaig?! Tu pat neproti tik daudz kā atrast kādu kadru ar ko pakonsultēties. Bet vāvulis tu gan esi baiss. Droši vien kārtējais LU filolosturnieks ar diplomu.

    Varētu teu ieteikt uzkāpt uz jumt ar 3G modēm, bet tu noteikt i tik tizls ka nopisīsies lejā jau no renštels.

  6. autors nav bijis 120 km no Rīgas laikam. LTK iet optikauzkatru ciematu, laiInteraktīvā tv vispār darbotos. Viensētas vienmēr sagādā problēmas, bet Triatel un LMT to risinasamērā operatīvi. Diemžēl tāpēc jau PSRS veidoja kolhozus, jo ar mūsu viensētām mēs būtu dziļā bedrē, skatoties no IT, bet eksportētu daudz lauksaimniecības preces un biogāzi.

  7. Pofig par viensētām. Ir 1000+ iedzīvotāju apdzīvotas vietas tepad Pierīgā, kur nekādas optikas pat sapņos nav rādījies. Tas, ka, teiksim, Daugavpilī ir optika, Līvānu iedzīvotājiem neko nedod.

  8. Ja valsts spēj regulēt, piemēram, pārtikas kvalitāti, lai to varētu pārdot patēriņam cilvēkiem vai lopiem, kāpēc gan valsts nevarētu regulēt arī interneta kvalitāti? Par 4G es tev pilnīgi piekrītu, vienīgi cik ilgu laiku aizņems kaut cik normāla pārklājuma izveide. Man vēl joprojām 3G nav atnācis līdz ciemam, kur nu vēl 4G.

Komentāri ir slēgti.