Sprādziens Spilves ielā 43 un karšu lietošana Latvijas medijos

Šodien ap 17:39 Rīgā, Spilves ielā 43 nogranda sprādziens piecstāvu dzīvojamās mājas trešajā stāvā. Evakuēti cilvēki, vismaz astoņi ir cietuši. Pēc pirmajām aplēsēm, pie vainas varētu būt bijusi mājās glabātā pirotehnika.

Pirmais zināmais avots par šo notikumu ir @vampins7 tvīts:

17.39 bija sprādziens, 17.49 bija klāt ugunsdzēsības dienests, bet pagāja vel brīdis kamer mašīnas tika pie dzīvokļa. Dega aptuveni 12min

Pavisam neilgi pēc tam parādījās ziņa nra.lv «Rīgā Spilves ielā 43 noticis sprādziens;deg dzīvoklis un gaitenis», kas bija vienīgie, kas līdz pat šim brīdim ir minējuši precīzu daudzdzīvokļu mājas adresi. Tālāk jau sekoja daudzi un pēdējā interesantā informācija ir LSM.LV «Daudzdzīvokļu mājā sprāgst pirotehnika».

Un tagad pafantazēsim. Sēžam mēs krogā kaut kur Valmierā, dzeram vakara alu. Tā kā alus ir sūds un kompānijas nav, bakstāmies telefonā, lasot jaunākās ziņas. Iļģuciemā dzīvo divdesmit bērnības čomi, divas pustrakas kursabiedrenes un mammas draudzene – invalīde, bet ziņās neviens pat nevar pateikt, kurā vietā sprādziens ir noticies. Zvanām uz 112 un trobelējam vienus no valstī vissliktāk apmaksātajiem darbiniekiem ar stāstu par saviem radurakstiem un kāpēc ir svarīgi zināt adresi. Pierakstām adresi, veram vaļā Google kartes, lai ar Street View palīdzību mēģinātu iztēloties, vai tajā rajonā kādreiz ir būts un vai tā nav tā māja, kurā dzīvoja viena no kursabiedrenēm.

Kāpēc Latvijā žurnālistikā neizmanto kartes, kas ir ļoti ērts un informatīvs veids, kā pastāstīt par notikuma norises vietu? Parastas kartes izveidei ir jāpatērē tikpat laika, cik YouTube video ievietošanai pie ziņas (kas vēl ir jāatrod). Aizpeļķes provinces laikrakstu mājaslapās kartes liek pat pie ziņām par pazudušiem kaķiem, kur nu vēl šāda mēroga notikuma ar cietušajiem.

Spilves iela 43. Rīgā, kur 26. martā notika sprādziens. 10 minūšu veidojums.
Spilves iela 43. Rīgā, kur 26. martā notika sprādziens. 10 minūšu veidojums.

Es ļoti ceru, ka kartogrāfija kādreiz būs jaunais haips Latvijas medijos un vismaz daži to iemācīsies lietot ikdienā, lai nav jālūkojas uz nemākulīgām pseidoinfografikām, kuras taisīt Latvijā praktiski neviens neprot.

15 doma par “Sprādziens Spilves ielā 43 un karšu lietošana Latvijas medijos”

  1. Ļoti ceru, ka kāds LV medijs šo pamanīs un sāks, ko darīt lietas labā. Tāpēc arī ikdienā izvēlos patērēt BBC un citus ārvalstu medijus, jo tur pie ziņām gandrīz vienmēr ir informācija, kas attēlota kartes veidā. Bieži ir vairākas kartes, kuras kopumā sniedz informāciju gan par reģionu, gan par konkrētā punkta apkārtni. Līdzīgi, kā tavā piemērā, ir svarīgi abi mērogi, jo bilde, kas redzama pa labi, neko neizteiks tiem, kas dzīvo ārpus Rīgas. Īsumā, paldies, ka šis jautājums ir aktualizēts. :)

  2. Ideja ir lieliska, bet dzīvē grūti realizējama. Tās nav tikai 10 minūtes. Pirmkārt ir jautājums par karšu autortiesībām – kuras kartes vispār drīkst izmantot un vai tajās kuras drīkst, ir pieejama vajadzīgā informācija. Nākamā problēma – ir vajadzīgs visai redakcijai pieejams muļķu-drošs rīks, kas ļauj šādu informatīvu karti izveidot, jo nevar paļauties uz to, ka viens darbinieks prot lietot vienu aplikāciju. Ko darīt ārpus darba laika? Ko darīt, ka tas vienīgais ir atvaļinājumā? Ir jābūt vienai sistēmai, ko visi prot lietot. Un tie jau ir lieli ieguldījumi rīka izstrādē, dizaina izstrādē, darbinieku apmācīšanā. Un tad vēl tās desmit minūtes – iespējams, ka tajās 10 minūtēs vērtīgāk ir sagatavot jau citu ziņu, vai papildināt esošo ar aktuālāku informāciju no iesaistītajiem dienestiem vai speciālistiem.

    Es, protams, esmu tikai par un ļoti gribētu lai šādas feinas lietas būtu ieviestas. Tikai norādu uz potenciālām problēmām.

  3. s.c es rīkojos tieši tāpat kā Tu šajā situācijā, jo arī man daudzi draugi dzīvo Iļģuciemā.

  4. Un ko darīt, ja pie rokas nav desmitā ipada?
    Korumpētais privatsektors!
    Uztaisīt loli.delfi.lv ir laiks.

    Maitas!

  5. Pirmo punktu var atrisināt lietojot atvērtā koda kartes, vai noslēdzot līgumu ar kādu Jāņa sētu vai kādu citu kompāniju. Tie ir lieki izdevumi, bet ilgtermiņā tas taču atmaksātos, vai ne? Muļķu drošu rīku noteikti var izveidot, iespējams jāmeklē sadarbība ar infogram, kuru grafikus bieži manu citos lielos medijos, piemēram The Verge. Es varu iedomāties, ka ir 100 iemesli, kāpēc šis ir grūti un sarežģīti, bet ja piesēdinātu cilvēku, kas šos jautājumus izpētītu un sakārtotu gatavu/licencētu rīku, tad jaunu karšu veidošana tiešām būtu 10 min jautājums. Turklāt, var taču publicēt ziņu un karti pielikt tad, kad tā gatava.

  6. Noteikti var. Bet tādu projektu kurus vajag izpīpēt, sakārtot, (nofinansēt) ir ļoti daudz. Visiem resursu nepietiek.
    Es, kā jau teicu, esmu tikai par. Bet pieredze rāda, cik šādi vienkārši darbi sarežģās, kad vajag palaist uzņēmuma līmenī.

  7. Sarežģīta tur absolūti nekā nav. Kartes embed kodu iegūt ir tieši tikpat vienkārši, kā YouTube vai Twitter tvītu ielikt pie raksta, un to LV portāli pieprot ļoti labi. Nozagt bildi Flickr, starp citu, arī pieprot katrs sevi cienošs LV ziņu resurss, un tur jau ir virs vidējā zināšanas par lapu uzbūvi vajadzīgas. Kas attiecas uz ilgtermiņa sadarbības līgumiem, tad, piemēram, tā pati Jāņa Sēta to piedāvā un kaut kad aprīlī plānojot pat bezmaksas embed kodus savām kartēm arī atļaut.

  8. Par to Flickr gan abižaješ. Vismaz mēs ļoti korekti liekam vārdus, linkus uz profiliem un attiecīgajām CC licencēm.

  9. Abižaju būtu maigi teikts. Atsauces parādījās tad, kad Flickr klienti sāka par to sūdzēties. Un tikai dažas CC licences vispār ļauj izmantot darbus komerciāliem mērķiem vai bez autora piekrišanas. Un es nerunāju tikai par Delfiem, es runāju arī par TVNET, Apollo, NRA, LSM. Bet ne par to ir stāsts un būtu jocīgi tieši par to uzsākt diskusiju. Embedēt kartes nav sarežģīti, tas ir tas, par ko ir stāsts.

  10. Vai drīkst? :)

    Ideja ir vienkārši realizējama. Kartes bez maksas vai par mazu maksu ir pieejamas kāliem, CMSā uztaisīt iespēju iezīmēt māju arī var. Viss drīzāk atdurās pret to, ka prioritātes ir nevis kvalitatīvāka un uztveramāka informācijas atspoguļošana, bet gan citas.

    P.S. Potenciālā problēma ir arī tā, ka portāli paši nepēta – adresi nemeklē, nevienam nezvana. Viņi pārpublicē ziņu, labākajā gadījumā kādu tvitera linku un bildi. Nav adreses, nav arī nepieciešamība šādas kartes rīkiem.

  11. Pilnīgi piekrītu autoram.

    Pats pirms kāda laika biju par šo aizdomājies par to, ka kartei ar atrašanās vietu vajadzētu būt standarta lietai pie gandrīz jebkuras ziņas, vienalga vai runa ir par notikumu Zoļikā vai Vašingtonā.

Komentāri ir slēgti.