Par Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapas loģiku

Neiedziļināšos visās šizās, kas ir VID mājaslapā sastopamas ikdienā — tur tādu ir simtiem, ja ne tūkstošiem. Es tiešām nezinu, kas ir tas cilvēks, kas stāv aiz šīs mājaslapas struktūras un funkcionalitātes izstrādes, bet varu apgalvot pavisam droši, ka tieši šajā jomā viņš (viņi) ir neaptēsts imbicīls.

Viens piemērs. Nodibināju jaunu uzņēmumu un aizgāju uz VID, lai piereģistrētu kā PVN maksātāju. Process uz vietas aizņēma ne vairāk kā stundu, ieskaitot gaidīšanu rindā. Papīru aizpildīšana, anketēšana (anketā rakstīts, ka interviju vada VID inspektors, patiesībā ir tā, ka tev to iedod uz rokas un tev pašam viss jācenšas aizpildīt, bet VID inspektors tavā klātbūtnē tikai to pārlasa un paraksta no savas puses).

Pēc tam VID inspektors paziņo, ka paziņojums par iekļaušanu PVN maksātāju reģistrā tagad vairs nav obligāti jāsaņem pa pastu (PVN maksātāja apliecības vispār vairs neizsniedz), lai process norit ātrāk, tad ir iespējams atzīmēt, ka pietiek ar paziņojuma publicēšanu VID mājaslapā. Tādējādi process var noritēt par pāris dienām ātrāk. Loģiski, ka es uz tādu soli parakstos.

Sākas interesantākais — atrast VID mājaslapā, kur jaunie PVN maksātāji tiek publicēti ir nevis komplicēti, bet fucking sarežģīti. Aprakstīšu pa soļiem:

  1. Ierakstam interneta pārlūkā «www.vid.gov.lv»
  2. Izvēlamies saiti «Uz VID mājaslapu»
  3. Labajā pusē sameklējam «VID publiskojamo datu bāze»
  4. Kreisajā pusē izvēlnē atrodam «Lēmumi par reģistrāciju ar PVN apliekamo personu reģistrā»
  5. Sākam vērt pa vienam saites uz *.doc failiem, kas ir marķētas vienīgi ar datumiem
  6. Katrā *.doc failā meklējam, vai sarakstos neparādās mūsu uzņēmuma vārds

Te nu bija e–pārvalde, tavu māti.

10 doma par “Par Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapas loģiku”

  1. Mani atkal satrauc, kāpēc tur ir gan “SIA”, gan “Sabiedrība ar ierobežotu atbildību”.

  2. Ne gluži par tēmu, bet mani vispār kretinē majas lapās satura publicēšana visādos docos, pēdēefos un tamlīdzīgi – jo tas ir jāver vaļā citā programmā. Vienīgais pieļaujamais izņēmums ir ja tas teksts ir kā pielikums – grāmata, iesnieguma forma utt., kuru lietotājs vēlēsies saglabāt vai info, kas kādu iemeslu dēļ nav atveidojama HTMLā.

  3. Absolūti tev piekrītu: maksimāli viss ir jāpublicē HTML. Pie izņēmumiem var pieskaitīt arī ļoti masīvus informācijas apjomus, kas nav mājaslapas pamatsaturs. Piemēram, ja pašvaldības mājaslapā ir publicēta informācija par reģiona vēsturi, kas aizņem vairāk kā trīs ekrānlapas, ir absolūti skaidrs, ka šāda informācija būtu nepieciešama tikai īpaši apdāvinātiem fanātiem vai skolēniem skolā. Tādā gadījumā neredzu nepieciešamību pēc pilnas satura publicēšanas HTML, to daudz kompaktāk var attēlot, samaketējot un iemetot vienu *.pdf failu.

  4. Nu kāreiz nesen šiem zurci lūrēju – tur lepni iemests author metatags – izstrādās Datorikas institūts “Divi”.

  5. man jau šķiet ka problēma nav rokās, problēma ir pasūtītāja nekompetence IT jomā, ka nezin kā var izdarīt, nesaprot utt, nākošais ir “Divi”, viņiem nav nekādas intereses uzlabot lapu, ja viņiem par to pienācīgi nemaksā, līdz ar viņi pat neiespringst…

  6. Es vēl saprastu, ja tie *.doc faili būtu ar elektroniskajiem parakstiem apveltīti. Nu tad skaidrs — valsts norma, etc. Bet tur jau ne smakas nav no tā visa.

  7. vēl jaukāka ir dokumentu pievienošana izslavētajā EDS – arhaiskāk un lietotājam nedraudzīgāk jau nevar būt. iegāzti miljoni nodokļu maksātāju naudas, bet reāli *irsā darbs un materiāls. viss tikai tapēc, ka vinnē konkursus ”pareizie”, izpumpē naudu, bet kvalitāte abolūti nevienu neinteresē, pieliek studentu bariņu, lai tik taisa. ka tikai projekts nodots uz papīra un miers. laipni lūdzam banānijā.

  8. Sorry, bet info publicēt HTMLā ir 21. gadsimts. (sic)
    Mūsdienīgi būtu publicēt infu XMLā, lai to var ērti apstrādāt, t.sk. filtrēt ar tādu datu klientu, kādu vien vēlamies.

  9. Kiril, man pilnīgi pajāt, kādā veidā tie dati ir atnākuši līdz manīm.
    Beigās tāpat vizualizē to visu ar HTML un CSS. Tai skaitā arī visus filtrus un pārējo brehņu.

Komentāri ir slēgti.