Rokdarbi. Remontējam LTV ziņu dienesta kļūdu, kuru remontēja Onkulis

Nu tā, Onkulis te publiski mums izteicās par to, ka ir šaize LTV Ziņu dienestam ar dizainēšanu. Nu ir ir tāda lieta, es pat zinu, kāpēc tā šaize radās (ja es ko tādu avīzē būtu izdarījis, man ne tikai pizdi izrakstītu, bet būtu vēl visa redakcija ar šampi gadu jābaro).

Problēmas būtība ir faktā, ka grafika, kas vizualizēja Latvijas ārējā parāda izmaiņas, tika zīmēta no rokas un redaktors nepamanīja, ka infantīls, kas sēdēja pie grafikas zīmēšanas, vispār neskatījās cipariņos. Tad nu tā, skatamies, kas bija sākumā.

LTV Panorāma. Valsts ārējais parāds. Oriģinālais variants.
LTV Panorāma. Valsts ārējais parāds. Oriģinālais variants.

Tad nāca Onkulis ar savām piezīmēm.

Galvenās kļūdas:

  • skaitliskajām vērtībām un stabiņu augstumiem, nav gandrīz nekādas sasaistes
  • salīdzinot katrus divus stabiņus redzams, ka vienāds naudas daudzums tiek apzīmēts ar atšķirīgu y ass vērtību
  • februāra stabiņš ir augstāks par maija stabiņu, lai gan skaitļi apgalvo pretējo
  • vizuāli redzamā tendence ir maldinoša

Un iznāca šādi.

LTV Panorāma. Valsts ārējais parāds. Onkulis.com variants.
LTV Panorāma. Valsts ārējais parāds. Onkulis.com variants.

Tālāk man niezēja rokas un izdevās arī šādas tādas lietiņas pielabot.

  • Visi teksti ir uzrakstīti augšējā reģistrā, īpaši apgrūtinot lasīšanu
  • Nevajadzīgi tiek izmantots raibs fons, uz kura pensionāriem jāmēģina atrast burti. Gribējāt dramatismu? Lieciet melnu fonu, ibio!
  • Absolūti bezjēdzīgi tiek atkārtotas divas lietas: 1) «valsts parāds»; 2) gads. Abas utilizējam un izmantojam tikai virsrakstā. Vēl varētu utilizēt arī 4 miljardus un rādīt tikai daļskaitļus, bet šobrīd neienāca prātā, kā to panākt, nesarežģījot uztveri.
  • Papildus dramatiskumam uztaisām grafiku ar krāsu gradāciju.
  • Novietojam grafikas virsrakstu tā, lai tas netraucē LTV1 logo, tai pat laikā saglabājot «drošās zonas», kas vajadzīgas TV standartiem.
LTV Panorāma. Valsts ārējais parāds. Mr. Serge variants.
LTV Panorāma. Valsts ārējais parāds. Mr. Serge variants.

Un vispār, ja es kaut cik nebūtu slinks, uztaisītu to visu arī animācijā tā, lai ir tās pāris sekundes uz ko skatīties un priecāties, nevis raudāt un dusmoties.

Areče vēl jums arī iespēja to sižetu noskatīties, ja kādam vēl nav sanācis.

Papildinājums. Pēc Šulca ļoti prātīgās piezīmes, veicām nedaudz uzlabojumus grafikā.

LTV Panorāma. Valsts parāds. Mr. Serge un Šulca variants.
LTV Panorāma. Valsts parāds. Mr. Serge un Šulca variants.

7 domas par “Rokdarbi. Remontējam LTV ziņu dienesta kļūdu, kuru remontēja Onkulis”

  1. Ja tā, tad kāda krāna pēc par nodokļu maksātāju naudu uzturēts TV kanāls algo tādus debīlus – 1-autoru, 2 – redaktoru, 3 -, atvainojiet par tiešumu- manuprāt, arī diktori/raidījuma vadītājs vai kas nu tur ir tas, kas bildītes izliek, ir ar aizturi, ja politkorekti izsakās.

  2. Šeit gan nespēju novaldīties, šitentā “dramatiskā” infografika vienkārši neticami krīt uz nerviem dēļ tā, ka rada pagalam ačgārnu priekšstatu par lietu dabu tam, kurš slinko lasīt burtus, bet skatās uz stabiņiem.

    I mean – es skaidri redzu (tur tā ir uzzīmēts!), ka no janvāra līdz martam parāds ir pieaudzis ~5 reizes. Lai gan realitātē izmaiņa ir cik procentu robežās? A? A? Klaja maldināšana, mesjē! :)

  3. No teorētiskā viedokļa tev ir taisnība, praktiskāk būtu izmantot līkni, jo patiesībā grafika parāda parāda izmaiņu dinamiku, nevis pašu parāda lielumu. Ja tas būtu drukai, nevis TV ekrāniem, es noteikti izvēlētos variantu, kad tikai norādu uz atrašanos plaknē, bet TV diezgan skaidri ir saprotams, ka to nevar redzēt.

    Ko tu teiktu par šādu, atjaunoto variantu?

  4. Ot’, starp citu, pareizi! Tā ir televīzija, kas mums dod iespēju izmantot kustīgo bilžu brīnumu un revolucionāro zoom efektu! Parādīt reālo, procentuālo attiecību (Onkuļa variants) un tad uzskatāmi pievilkt bildi tuvāk, lai ilustrētu dinamiku.

    Case solved, varam izklīst.

Komentāri ir slēgti.