Pēc lasītāju ieteikumiem: vēlreiz par adekvātu un saprotamu saišu lietošanu

Pieradumam ir milzīgs spēks un ir grūti lauzt aplamus priekšstatus un paradumus, ja tie pielietoti pārāk ilgi. 2009. gadā es publicēju rakstu «Rokdarbi #18. Adekvāta un saprotama saišu lietošana tekstos». Ja toreiz manis minētās lietas vēl varēja šķist dīvainas vai līdz galam nepieņemamas, tad šo trīs gadu laikā nu gan vajadzētu cilvēkiem prasties. It īpaši rēķinoties ar to, ka mēs dzīvojam skāriennavigācijas laikā — vairs ar peli neuzbrauksi un nepaskatīsies, ko kārtējais «šeit» nozīmēs. Sāksim ar dažiem piemēriem.

VARAM mājaslapā var just, ka ir vairāki redaktori, kas nodarbojas ar satura veidošanu. Ja sākumlapā un dažās iekšlapās saišu lietošana ir kaut cik izprotamā līmenī, tad, piemēram, lapas daļā, kas ir veltīta fondiem un investīcijām, ar saišu (un, attiecīgi, arī ar satura) loģiku ir pavisam švaki.

VARAM mājaslapas sadaļā par fondiem ir saite ar nosaukumu «šeit», kas patiesībā norāda e–pasta adresi.
VARAM mājaslapas sadaļā par fondiem ir saite ar nosaukumu «šeit», kas patiesībā norāda e–pasta adresi.

Izanalizēsim, kas ir būtiskākie mīnusi šādai saitei:
— uz skārienjūtīgiem ekrāniem nav skaidrs, kas sagaidāms, noklikšķinot uz saites
— saturam nav pievienotās vērtības
— tā kā saite ved uz e–pasta adresi, nav iespējams to nokopēt (liela daļa cilvēku vairs nelieto e–pasta programmas, kas ir uzstādītas uz datoriem, attiecīgi uzklikšķinot uz e–pasta saites, tai zudīs funkcionālā jēga).

VARAM mājaslapas saites pārrakstīšana un reāla saites mērķa uzrakstīšana izlabo lielāko daļu funkcionālo un saturisko problēmu.
VARAM mājaslapas saites pārrakstīšana un reāla saites mērķa uzrakstīšana izlabo lielāko daļu funkcionālo un saturisko problēmu.

Cits piemērs no mājaslapas Dizainaturniri.lv, kas, cik noprotu, ir kārtējās latviešu jauno censoņu kopienas garadarbs. Lielisku ideju sačakarē akurāt nekvalitatīvs risinājums. Ļoti labi var redzēt, ka šīs lapas izstrādes laikā dizainera darbs tika veikts bez reālā satura analizēšanas.

Dizainaturniri.lv atvērtas ziņas beigās ir bloki ar norādēm uz konkursa detaļām.
Dizainaturniri.lv atvērtas ziņas beigās ir bloki ar norādēm uz konkursa detaļām.

Katrs no šiem blokiem paliek tumšāks, ja tam pārbrauc pāri ar peli (ekrānšāviņā ar peli esmu uzbraucis uz bloka par konkursa nolikumu), tomēr nekādas darbības ar šiem blokiem veikt nevar, tā ir tikai nevajadzīga vizuāla fīča. Tai pat laikā gan saites te ir ačgārnas. Tās nav pasvītrotas. Tām nav vizuālu atšķirību, piemēram, no datuma, kaut arī datuma teksts nav saite.

Elementāra teksta sakārtošana gan pēc loģikas, gan pēc satura, gan pēc funkcionalitātes padara tekstu pārskatāmāku un vienkāršāk lietojamu.

Man ar šādiem piemēriem vēl ir vilciena sastāvs ar piekabi, bet noslēgumā nocitēšu vēlreiz svarīgākos principus saišu veidošanai.

1. Ar saiti ir jāmarķē teksta daļa, kas saturiski atspoguļo vai norāda uz to saturu, ko redzēsim, sekojot šai saitei.

2. Jāiesaitē ir tikai norādošais teksts. Pieturzīmes, pēdiņas, iekavas, atstarpes, numerācija u.c. ir jāatstāj ārpus saites.

3. Ir jāmeklē veidi, kā uzbūvēt teikumus tā, lai iesaitēts nav tikai viens vārds, simbolu kopa vai atsevišķs simbols (ar izņēmumiem).

4. Tekstā nekad nedrīkst atrasties vairākas saites viena blakus otrai, neatstājot pa vidu vismaz dažus nemarķētus simbolus vai vārdus.

12 doma par “Pēc lasītāju ieteikumiem: vēlreiz par adekvātu un saprotamu saišu lietošanu”

  1. Saitēm vienmēr vajadzētu būt pasvītrotām, lai nav jāmin. Bet Tu ar to arī grēko.

  2. Es tev pilnībā piekrītu, izlasi to rakstu, ko rakstīju 2009. gadā.
    Ja tu domā par manu blogu, tad es šo problēmu apzinos. Vienkārši es neprotu WordPress konfigurēt, tāpēc lietoju pieejamos uzstādījumus.

  3. Piedod, bet MrSerge kā lai saka “pravdu glagoļit”.

  4. Par epasta saiti ar aizvietošanu uz šeit nepiekrītu. Jo, piemēram, gmail spēj mierīgi atvērt mailto linkus. Otrkārt, ir jābūt atsaldētam, lai uz skārienjūtīgā devaisa nelietotu epasta app… un tur jau arī linko smuki verās vaļā. Tas neder penšiem, kuri visu dara ar ctrl+c un ctrl+v palīdzību.

  5. Varbūt es tevi pārpratu, bet, ja tomēr sapratu pareizi, tad paskaidrošu vēlreiz, kāpēc saite «šeit» ir absolūts mēsls salīdzinājumā ar saiti «vitalijs@sikurinecs.lv».
    Pirmā saite vispār neko nenozīmē. Kamēr tu neuzklikšķināsi (vai neuzbrauksi ar peli, lai uzzinātu, kur tā ved), tu nezināsi, ko tā saite dara. Un tieši tas nav pieņemami.

  6. “neprotu WordPress konfigurēt” ir interesants pārfrāzējums tekstam “neprotu CSS pamainīt”.. :)

  7. Atkarīgs no tā, ko tieši tu gribi izdarīt. Un kurā lapas vietā. Ja vari to noprecizēt, iespējams, varu palīdzēt.

  8. Lapā ir daudz saišu. Piemēram, virsraksti ir saites rakstiem. Izvēlne ir saites, utt.

Komentāri ir slēgti.