Kā mani «Datu drošība» gribēja piečakarēt

Uh. Sakarā ar izbraucienu uz Tallinu, biju nedaudz pazudis. Bet reku jums pēdējā Ziemassvētku dāvana no manis — atskats uz Merilina Mensona koncertu fotogrāfijās.

Bet šis stāsts būs par kaut ko vēl skaistāku — kā mani (un vēl kaudzīti citu, kas ir SIA «Datu drošība» spamlistē) gribēja svētku priekšvakarā piečakarēt.

20. decembrī pienāk sekojošs e-pasts:

Tā kā Jūs mūsu mājas lapā www.drosiba.lv esat pieteicis(-usi) savu interesi par mūsu piedāvātajām vakancēm un līgumdarbiem, tad daram zināmu ka pašlaik mums ir šāds piedāvājums:
Neliels līgumdarbs dizanerim. Nepieciešams sagatavot Ziemassvētku apsveikumuma attēlu, ko varētu izsūtīt mūsu sadarbības partneriem caur e-pastu. Nepieciešams piemērots fona attēls (~800×600 vai mazāks), kam virsū jauzliek atbilstošs teksts. Tas ir viss ka šeit ir nepieciešams.
Tie kas vēlas izpildīt šo līgumdarbu uz v@drosiba.lv sūtiet cik naudiņas gribat par šo darbiņu.

Pirmkārt jau prieks, ka džekiņi ir tādi ļoti operatīvi — savlaicīgi par visu ir padomājuši, bet nu ir skaidrs, ja jau tikko attapās, tad honorārs varētu būt labs. Aizrakstu atpakaļ tai pašā dienā, 12:57:

Iespējams, ka man būtu interese jums uztaisīt šo dizainu. Tādā gadījumā es vēlētos zināt sekojošas lietas:
1) vai jums ir jau idejas par grafiku, ko vēlētos izmantot apsveikumiem
2) kāds ir teksts, kas būs uz apsveikuma kartiņas
3) kāds ir paredzamais galarezultāts (vai tas būs tikai elektroniskais kartiņas variants e-pastu izsūtīšanai?)
4) vai ir paredzama papildus grafiskas ievietošana (uzņēmuma, produkta logo, utt.)
5) kāds ir plānotais honorārs par šī darba veikšanu

Uz ko seko atbilde dažas minūtes vēlāk:

Ši darba izpildei ir atlasiti tris kadidāti, Jūs to starpā. Kas šeit jādara:
1) jaatrod piemerota fona bilde (parasti dizaineriem jau ir bilžu
biblotekas)
2) jauzliek teksts, musu logo (aizsūtīsim), janoformatē vajadzigajā izmērā.
Piedavaju sekojošu kārtību. Pirmajam, kas atsūtīs pievilcīgu un
pieņemamu fona bildi, būs iespēja izpildīt visu darbu par pilnu samaksu 20.00 Ls).
Citiem, kas atsūtā vēlāk vai ari neatsūta neko pievilcīgu, bet ir
atsūtijis vismaz 5 dazadus fona bilžu variantus, saņems 5.00 Ls.
5 bildes nav obligāta prasība, Ja esat parliecinats ka bilde ir laba, tad pietiekk ar vienu, bet ja bilde nebūs pieņemama, tad būs pēc tam jaatsūta vēl citas. Piedāvājums spēkā sodien līdz 15.00 Pēc 15.00 atsūtītās fona bildes netiks apmaksatas.

Are you fucking kiddin’ me? Pat nepacēlās roka atbildēt viņiem, bet jūs brīdinu — nepinieties ar šo kantori.

10 doma par “Kā mani «Datu drošība» gribēja piečakarēt”

  1. Un kur piečakarēšana? Viņi izteica piedāvājumu, tu varēji ignorēt un viss nevis čīkstēt savā blogā.

  2. Jaa, es arii domaaju ka nav ko ciiksteet, lai arii piedaavaajums tieshaam ir smiekliigs (taa kaa esmu daudz stradaaajia ar dizianeriem – vinji arii ir cilveeki, jaaciena, utt). Es domaaju ka labaak atbildi vinjiem ka vainu vinji tevi nav noveerteejushi, taapeec tu nepiedalies, vai esi ar meiru izdariit visu kaa naakas, bet [prasi tik un tik (noteikti ka vairaak nekaa vinji piedaavaa, pienjemu). Ja es buutu otraa galaa, kas sanjemtu shaadu atbildi, kur es redzu ka cilveeks noveertee savu darbu, es driizaak shaadu izveeleetos, ar ko straadaat taalaak…

  3. nu blja. 3h laika no dizaineriem sanjemt bildes, izskatit variantus un izteret par to 35ls? Tas ir pizdec. Medni – ja tu uzskati, ka tas ir ok, tad ar tevi toch nekadas delas kopa negribas darit.

  4. Nav jau pirmās šāda rakstura atsauksmes par Datu drošību un viņu darba piedāvājumiem.

  5. Neuzskatu ka tas ir OK, bet uzskatu ka ir atveertais darba tirgus – vieni piedaavaa, citi uznjemas vai nee, vai nsoauc savu cenu. Es arii domaaju ka taa ir maza, tas ir – ja visa nauda pienaktos vienam tad veel okeij, bet tas ir atkariigs no katra indiviida – es zinu taadus kas mazaak par 100 Ls vispaar tad neceltos no gultas aaaa, un ir taadi, kas ir gatavi arii pa pieciiti kaut ko dariit.

  6. Artūr, es gan šai gadījumā daudz vairāk cepos par to, ka var čakarēt mani par kaut ko citu. Kompānijai ir budžets — 35Ls uz dizainera amatu 2007. gada decembrī. Vēl tikpat, ja ne mazāk, šī kompānija iztērē arī Jāņos, Lieldienās, 18. novembrī, varbūt vēl kādos svētkos.
    Pārējā laikā (reklāmas akcijas, mājaslapas, produktu dizains, utt.) kompānija rīko tādas pašas «akcijas dizaineriem», atkal jau paredzot budžetu 35Ls. Galu galā, elementāri parēķini, cik šai kompānija izmaksā gadā uzturēt ~20 — 30 dizaineru ārštata vietas? 350Ls?

    Otra lieta — nekur nav norādīts (attiecīgi — nekur nav tekts, ka tā nevar darīt), kas notiek ar autortiesībām. Pilnīgi mierīgi visus darbus kompānija var piesavināties sev, pēc tam, tiesas darbu gadījumā, norādot uz kaut kādu publisku dokumentu par kompānijas darbības politiku, kur skaidri norādīts, ka viss, ko kāds ir par naudu darījis priekš kompānijas, pieder kompānijai.
    Sanāk tā — dizaineris uztaisa 5 — 6 darba variantus. Klientam it kā nepatīk, bet nu piečuku par to dizainerim iedod. Un pēc saviem politikas «gostiem» savāc visas tiesības uz darba izmantošanu. Pēc gada, diviem un trim būs vēl ko izmantot un vairāk nevienam piečukus maksāt vēl piedevām nevajadzēs.

    Un ņifiga tu pēc tā piečuka saņemšanas nevarēsi padarīt. Ņi-fi-ga.

  7. Par otro gan bik nepiekrītu. Vai tad kāds liedz dizainerim pa visu bildi savu logo ūdenszīmē uzlikt??? Un visa nesankcionētā izmantošana vējā.
    Un gan jau produkts par piecīti arī izskatīsies atbilstoši, ja tāda kvalitāte der, tad jau labi.
    Un ja tu sava darba cenu zini, tad nav problēma arī tas, ka uzreiz netiek budžets nosaukts. Aizsūti savu piedāvājumu un miers. Precizējošie jautājumi gan ir vajadzīgi, tas piederas pie darba apraksta.

    Jau darba (darbiņa) piedāvājumā minēts “naudiņas” labi, ka nerakstīja Neliels līgumdarbs “dizainerītim” :)

  8. Galu galā — es nekad neesmu minējis to, ka visvairāk mani šai piedāvājumā šokēja darba apmaksa.

    Par ūdenszīmēm — ja kāds dizaineris kādreiz man atsūtīs savu darbu ar ūdenszīmi vai kaut kur piebāztu tekstu Made by…, tā būs pēdējā reize, kad ar viņu sazināšos kā ar dizaineri.

  9. Cik tur tā darba paņemt fona bildi un uzlikt atsūtītu logo un noformatet? Profesionalam dizaineram ne vairak ka 15 minusu darbs un ja par to var sanemt 25.- Ls – -ludzu padodiet man tadus pasutijumus vairumā un es ar prieku vēl 50% atlaidi iedošu, ne katru dienu ir iespeja 100Ls/stunda nopelnit. Pat ja cakresanas sanak daudz lielaka nekā sākumā tas izskatās (tā parasti arī ir), tad esmu gatavs sadus projektus apkalpot pat pa 4 x zemaku atalgojumu. Šis lietas pietiekoši labi zinu, kadu laiciņu pastradaju ar Latvijas web dizaina kantoriem, tagad ir pasutijums vienā Kanādas firmā. Starpiba ir kā diena pret nakti – Latvijas www dizaina firmas stradat nemak un ir pilnigi konkuret nespejigi uz pasaules fona. Prot tikai “kačāt pravas” Mr. Serge stilā. Izdzivot tādi te var tikai tāpēc ka pagaidām liels vairums Latvijas pasutitaju nav informēti par arvalstu web dizaina firmu piedavājumiem, bet tiklidz arvalstu firmas ienāks, ta mēslainē aizies visi šadi Mr. Serge tipa spriedelētāji. Diemžēl tā ir ar daudzām lietām Latvijā, stardat nemakam, produkta pasizmaksa augsta, darba efektivitate zema un tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kamdēļ mums tagad valsts bankrotē. Vajag macities efektivi stradat, tad peļņa būs tapat ka pieminetajai Kanadas firmai 4,7 milj USD, kamer ar šāda tipa rakstiniem pat pieciti noplnit nevar.

Komentāri ir slēgti.