Esmu vieglā šokā par «Zemgales ziņām» un PGM

Līdz manīm gan vēl nav nonākušas pašas avīzes, bet viens no maniem klientiem sūdzas pēdējā mēneša laikā jau divas reizes par sūdaino kvalitāti, kādā tiek drukāta Jelgavas avīze «Zemgales Ziņas». Ja es vēl varu saprast to, ka dažkārt PGM (Poligrāfijas grupa Mūkusala) ir taisījuši lažas, tad man neticās, ka tās turpinās vesela mēneša garumā — viņus vienkārši nožņaugtu par to.

Mēģināju noskaidrot, kas ir par vainu un kāpēc tik traki briesmīgi tiek nodrukātas ne vien uz viendabīgiem foniem liktas sīkas vektordetaļas, bet arī pilnkrāsu bildes. Pēc pirmajām aplēsēm vienīgais, ko izdevās izlobīt telefoniski skaidrojoties ar klientu — pastāv iespēja, ka maketi tiek sadirsti, nemaz nenonākot līdz PGM. Kaut kāds mudaks (atkal pieņēmums, bet visticamāk, vārdā Endijs Zariņš, jo tieši tāda persona avīzes mājaslapā ir norādīta kā atbildīgā par reklāmas maketiem) visus PDF sagatavotos maketus, pirms likšanas avīzes gala maketā, pārveido no PDF uz JPG formātu, tādējādi iznīcinot jebkādas iespējas normāli nodrukāt vektorus.

Visa šā sakarā atcerējos kādas senas skaistas dziesmas vārdus: «Man gribas kliegt, bet vai tu spēsi sadzirdēt…». Sasodīts, un kur lai rod stimulu kvalitatīvi strādāt šitādā bardakā?

18 doma par “Esmu vieglā šokā par «Zemgales ziņām» un PGM”

  1. pirms likšanas avīzes gala maketā, pārveido no PDF uz JPG formātu

    ahahahhhaāaaā :))
    Tur jābūt vai nu mega pārpālī (mēneša garumā?), vai nu zābakam.
    Un ko ta – druķieri neko neredz un nerunā pretī?

  2. Man, personīgi, jau labu laiku vienalga par tiem, kas dara sliktāk par mani. Sekoju tiem, kas dara par mani labāk. Bet tev joprojām patīk cepties :) Tak Latvijas darba tirgum ir rakstūrīgs, ka ir pārsātināts ar diletantiem.

    Ak jā, tik tiešām, vai tad poligrāfijai nav noteikts kā jāsagatavo fails iesniegšanai? Man jau liekas, ka te darbs komisāram reksim!

  3. Mfz — ja diletanti sadirš manu maketu un tāpēc klients par to besās, tad man arī par to uznāk besis. Ja diletanti sadirš paši savus maketus, tad man par to jau arī labu laiku lielākoties ir dziļi nospļauties.

  4. “pastāv iespēja, ka maketi tiek sadirsti, nemaz nenonākot līdz PGM” ja taisnība, ka kāds cenšas pārvērst PDF -> JPG, tas ir pīzdets absolūts….

    No otras puses (komiski) ja pārvērš rasterizējot uz 2400 dpi (vai cita setera rezolūcija) tas pats vien būs kas pa taisno :) :) :) tikai čakars nejēdzīgs

  5. alex — ir jāņem vērā fakts, ka drukājot vektorus, tev nav jādomā par lineatūru, savukārt rastra attēliem, lai tie labi nodrukātos, ir jārēķina izšķirtspēja, pie kuras tie attiecīgajā lineatūrā normāli nodrukāsies.

  6. SergE, tas taču manuprāt notiek jau gadus 5-6-7… Nebiji pamanījis?

  7. Siram — kaut kā neticās, ka jau tik ilgi. Bet varbūt. Es pēdējā laikā dikti reti biju ticis pie ZZ, bet vēl jo retāk pie tiem numuriem, kuros bija manas reklāmas. Esmu šokā un uz priekšdienām tagad īsti nezinu ko darīt. Visticamāk — lūgšu klientu atteikties no izdevuma lietošanas reklāmu izvietošanai.

  8. Vēl kaitīgākas ir krāsu nobīdes, šajā ziņā pamatīgi izceļas Valmieras tipogrāfija, laikam vīri šmigā nāk uz darbu. Esmu redzējis pat 6 mm – Valmieras “Liesmai” vesels atvērums ar reklāmām nelasāms…

  9. OMFG! 6mm — šitādu vajadzētu dabūt! Varētu vēlāk Latvju diženās drukas muzejā kā vērtīgu eksponātu izvietot.

  10. .. Un ko ta – druķieri neko neredz un nerunā pretī? ..
    reti “sakarīgs” komentārs.
    druķieri paprasa repro vai tā jābūt, repro pazvana uz ZZ un dabū atbildi, ka viss ir OK un lieta darīta.
    un avīžduka tomēr atšķiras no parastās kautvai ar max uzforsētiem tempiem, tā ka uz vietas uztraukties par reklāmu niansēm … tā NEKAD nebūs ;)

  11. vārds—tikai nerunā muļķības sakarā ar uzforsētiem tempiem. Ja maketēšanas nodaļā nesēž pilnīgi cirvji un redaktors ir sakārtojis redakcijas darba plūsmu, pēc maketu nodošanas uz druku paliek vēl vismaz stunda laika, lai veiktu korekcijas. Ja redakcijā sēž losis–redaktors, bet maketētāji ir pensionētas skolotājas, tad tā jau ir avīzes problēma.

  12. kurā avīžu drukā Tev ir sanācis pastrādāt?
    pēc maketu nodošanas stunda laika… psc. ot ka pusstundu PĒC laika nodod, tas vēl ir kautcik reāli. un pat ja gadās ātrāk tie faili – formas tiek taisītas uzreiz un tad jau var veikt korekcijas cik gribi par pārdzenamo formu cenu (~80% gadījumu korekcijas tiek atsauktas tikko uzzin, ka kādam būs jāmaksā par papildus formām), ja vēl iekļaujies pirms drukas laika.
    un starp citu uzforsēti tempi te tika minēti SALĪDZINOT ar parasto bukletiņu poligrāfiju, kur drukāt var sākt arī dienu un vēlāk pēc failu saņemšanas un kur šad tad arī pārbauda iesniegtos failus.

  13. Avīžu drukā laiks ir pietiekami daudz, ja nav errors redakcijas darbā. Stunda ir ļoti normāla rezerve, pie kuras normālās redakcijās normāli cilvēki var strādāt. Šī rezerve dod iespēju, piemēram, kritisko ziņu dienās kādu no ziņu lapām nodot pēdējā brīdī.
    Savukārt par to, ko pārbauda tipogrāfijā—ciktāl man ir sanācis uz to visu noskatīties, tad maksimums, ko esmu redzējis, ir, kad pārbauda datumus lapās, vai ir pareizie.

  14. uz jautājumu neatbildēji, bet izklausās pēc tīri teorētiskas saistības ar avīžu druku.
    btw, kāds sakars ar raksta problēmu – ZZ maketētājs sabojā Tavu taisīto reklāmu – ir PGMam, ka tas minēts virsrakstā? viņi kautkā līdzvainīgi skaitās, ka nodrukāja iesniegto avīzi, kurai redakcijā viss skaitījās OK?
    redz, esmu bijis iesaistīts avīžu drukā konkrēti un kas pats dīvainakais tieši PGMā. tapēc arī interese par šo.
    un tā Tava teorija …

  15. Precizēšu—esmu vairākus gadus nostrādājis Dienas reģionālajā nodaļā.
    Par virsrakstu—pirms ienāca pirmie komentāri, man vēl nebija nemaz skaidrs, kas pie tā ir vainīgs. Senāk PGM ļoti bieži lažoja—krusti mēdza nesakrist par par 2mm, bet līdz ar jauno mašīnu šī problēma šķita atrisināta. Un man nebija ticības, ka ZZ ir sačakarējuši maketu, bet, kā izrādījās, tieši tā arī bija. Līdz ar to konkrēti atvainojos PGM par viņu «nomelnošanu».

  16. Kādu gadiņu nācās pastrādāt ar maketiem, kuri jānodod pusotru mēnesi iepriekš – vo, normāli. Pēc tam nopērkot, piemēram, tādu FHM vai Cosmopolietilēnu gan rodas pašam pret sevi jautājumi, bet tie droši vien būtu jāuzdod Mr. Serge kā daudzu problēmu izskaidrotājam personīgi, un es zinu, ka viņam būs atbilde. Skatītājs parastais varbūt nepamanīs, bet man šis tas griežas acī no savām kļūdiņām…

Komentāri ir slēgti.