Nedaudz par Adobe CS4 (ar nožēlu)

Es gaidīju daudz no šī «revolucionārā» lēciena progresa līknē, bet galu galā patiesi aplauzos, jo nekā tāda tā arī neatradu visā piedāvājumu klāstā.

Adobe Acorbat — nu un kas tur īpašs tajā, ka papildus jau esošajai un mani tiešām sajūsminošajai idejai par jebkāda faila pievienošanu PDF dokumentiem tagad klāt nāk vizuālais noformējums? Vai tiešām šī Portfolio fīča būtu veselas produktu līnijas sērijas maiņa? Lielākoties tomēr ir labotas kļūdas un iekš programmvides iestrādātas iespējas, kas jau pirms tam tika piedāvātas, tikai jaunā ādiņā.

Adobe InDesign — lielākā vilšanās. Pilnīgi nekā tāda, ko es nevarētu nosaukt par spraudņu izstrādātāju naudas zagšanu. Visas realizētās iespējas (tai skaitā kontekstuālais teksts, XPress–veidīgā garu tekstu ievietošana, preflight pārbaudes reālā laika režīmā) ir nekas vairāk, kā citu izstrādātāju realizēto iespēju iestrādāšana programmvidē. Bet vai tad ne tāpēc tika radīta InDesign vide kā tāda — lai varētu papildināt programmas dzinēju ar n–tajiem moduļiem? Tie, kas tankā, paskatieties, ar kādām specifikācijām Adobe reklamēja InDesign pirmās versijas. Un ne jau eksportēšana uz Flash ir tas, dēļ kā jaunajam InDesign vajadzētu būt revolucionāram.

Adobe Photoshop — milzīgs skaits ar «papildinājumiem». Viss, kas ir izdarīts, lielākoties saistīts ar gļukainu un lēnu algoritmu pārrakstīšanu (piemēram, iebūvētajiem filtriem), kā arī jaunu iespēju pievienošana 3D manjakiem. Viss pārējais ir tikai un vienīgi jau esošu iespēju pārstrādāšana tādā vīzē, lai mudaki varētu turpināt rotaļāties un domāt, ka visu prot.

Adobe Illustrator — nevar būt! Pagājis ir tieši piecpadsmit gadu (ja ne vairāk), līdz beidzot izstrādātāji ir attapušies, ka cilvēkiem tiešām ir vēlme vienā dokumentā saglabāt vairākus maketus vai arī viena maketa vairākas versijas. Paldies, bet arī to jau sen piedāvāja spraudņu izstrādātāji. Visu pārējo es šā vai tā attiecinu uz kļūdu un nepilnību labojumiem, nevis patiesi jaunām iespējām (piemēram, teksta izvietošana uz līnijas, kas jau izsenis bija liela Illustrator problēma).

Nelīdīšu Adobe Flash, Fireworks, Premiere un AfterEffects lauciņos, jo tos pārāk vāji pārzinu, bet secinājums ir tāds, ka Adobe, raujoties pēc sensacionāliem tirdzniecības rādītājiem, 18 mēnešu laikā ir salabojuši kļūdas, kuras salaiduši pie sasteigtās CS3 izslaišanas. Tai skaitā arī vienots interfeiss, taustiņu saīsinājumi un navigācija dažādajos produktos kā arī pilnīga savietojamība starp tiem.

Papildus visam, Adobe,  cik var noprast, vēl joprojām sadarbojās ar Tildi un nevar vienoties ne ar vienu par akadēmisko licenču tirgošanu Latvijas teritorijā. Pilnīgs idiotisms. Vai tiešām jūs domājiet, ka es gribešu izsviest ap 3000 zaļo draudziņu reizi pusotrā gadā tikai tāpēc, ka šamie nemāk savas kļūdas ievietot programmas atjauninājumos?

Un tagad ārpustēmas jautājums devīto klašu skolniekiem: «Kas Notiek?»

Pirms kāda laiciņa Sarmīte Ēlerte aiztinās no Dienas. Toreiz viņu slavēja, kā jau tas pienāktos, un visi bija priecīgi, ka šamā beidzot vairs nerādīsies redakcijas telpās. Viņas vietā, aizdomīgā kārtā, tika ievietota Nellija Ločmele. Tagad jautājums — sakarā ar to, ka šobrīd laikraksta Diena galvenā redaktore ir Anita Brauna, bet Nellija ir SIA «Laikraksts Diena» direktore, rodas pamatots jautājums — what a fuck? Nez kāpēc aizdomas krīt uz kaut kādiem visiem zināmiem un nezināmiem cilvēkiem, kurus pēc neilga laika vajadzēs ievēlēt dažādās pašvaldībās. Bet tas ir tikai mans minējums, pareizo atbildi ir jāpasaka jums pašiem.

3 domas par “Nedaudz par Adobe CS4 (ar nožēlu)”

  1. CS4 ir idiotisma kalngals!
    Ar milzīgu nepacietību gaidīju Premiere AVCHD un citu tapeless kameru formātu atbalstu un beidzot tas ir, BET:
    1) Premiere ļauj tikai importēt jebko
    2) AVCHD, piemēram, ir ar DD5.1 skaņu, taču Premiere to ļauj tikai editēt, eksportēt – AIZMIRSTAM!!!
    3) Premiere ļauj eksportēt 5.1 TIKAI AAC formātā, ko pati Premiere nemaz pēc tam neuzskata par lietojamu formātu
    4) Encore ļauj taisīt DVD un Blu-Ray ar ac3 jeb DD5.1 skaņu un viss OK, tikai no Premiere eksportēto AAC Encore pat nedomā saprast.

    Pēc idejas Adobe Production Premium vai Master Collection ir profesionāla vide ar ko var iet 100% visu production ceļu no filmēšanas un skaņu ierakstiem līdz gatavam DVD/Blu-Ray/Whatever produktam, taču kā ellē lai saprot šo jauko fīču, ka Premiere var darīt VISU ar 5.1 izņemot eksportu, jo vienīgais eksports – AAC nav derīgs ne Encore nedz arī pašam Premiere??? Kāds, velns parāvis, 100% production ceļš te ir iespējams?????

    normāls production no-līdz jau sen ir gan konsumeru Ulead, gan aļa profesionālajam Sony Vegas Pro. Cik gadus bija jāgaida lai Adobe suportētu AVCHD un DVD kameru formātus. Starp citu tiešs imports no DVD-RAM, kas paņemts no kameras, arī NAV IESPĒJAMS!!!

    Nudien nav skaidrs ar kuru galu Adobe domā, jo būdams ļoti ērts un labs production komplekts viņi turpat pieliek TĀDU darvas karoti bonusā, ka medu saskatīt jau vairs nevar.

    Gadiem esmu ar viņu softiem strādājis, jo citi reāli kretinē, bet tikai tad ja runa iet par DV un stereo, jo viņu superīgā 5.1 funkcionalitāte ir kā mūžīgai trial versijai – saglabāt nevarēs. Vienīgi šī trial versija maksā afigenna dārgi.

    Personīgi pagaidām ir tikai VIENS softs no Adobe kur neredzu kur piekasīties – After Effects.

    Karoče tie, kas cer iegūt no-līdz AVCHD editing un production iespējas ar CS4 – aizmirstam, vai arī uzcītīgi meklējam čerez-Ž ceļu kā AAC pārtaisīt par ac3, jo tikai tad Encore to paņems pretī un uztaisīs to ko vajag ar 5.1

    Pēc veselas dienas neatlaidīgiem meklējumiem un testiem nav vēl izdevies atrast reāli strādājošu AAC-AC3 konvertoru.

  2. Uhh. Piekrītu. Kaut gan neesmu spēcīgs video jomā, tomēr arī man ir vairāki iebildumi tieši šo nianšu sakarā. Tomēr lielākoties tās tiek atrisinātas:
    a) regulāri sekojot un ziņojot par problēmām adobe.com forumos
    b) ar citu izstrādātāju papildus spraudņiem

  3. Haha! :D
    Ar Adobe produktiem arii straadaaju nu jau ilgi.. tachu tikai nesen sagribeejaas nopirkt video kameru ar jauno HDV formaatu. Tad nu saaku peetiit kaads ir piedaavaajums un kaa vispaar ar jaunaakajiem formaatiem, jo dikti vilinaaja ieraksts uz cietnja vai chipkartes, lai tiktu valjaa no ilgaa realtime capture. Nu re.. taa jau viss forshi.. BET. Par laimi uzzinaaju, ka filmeets tiek tajaa AVCHD formaataa.. un tam supports ir iekljauts tikai CS4 versijaa. Uz savas CS3 productuion pakas varu i necereet atveert un editeet. Tas noziimee, ka tos failus buutu saakumaa jaapaarkodee uz CS3 pienjemamu formaatu un tikai tad var veikt atlasi, straadaat ar to. Pff.. Nu tad jau labaak realtime capture un kasete, ko var saglabaat arhiivam. Es tik domaaju.. peec idejas tas avchd ir tikai jauns formaats, kam pilniigi noteikti ir kaut kaads savs codecs. Tak lai izlaizh update cs3 versijai un viss aizies.. nejau visa programma jauna vajadziigs. Muljkjiigi. Njaa, nezinu gan kaa jaunajaa CS4 Premieraa, bet piemeeram CS3 nevaru slaveet par labu savietojamiibu ar HDV. Notiek pastaaviigi gljuki.. sarkani kadri utt.
    Aa jaa.. afteri man patiik, tachu jaasaka, ka biju gaidiijis ko vairaak, neredzu jeegu paariet uz jauno versiju, jo tas, ka var importeet 3D objektus nav nekas iipash, kameer nav izveidota normaala 3D vide, kuraa darboties, kaa tas piemeeram ir ieksh nuke vai fusion. Un KAD!!!!??? beidzot buus afteros pieejami taadi pashi brushi kaa ieksh photoshopa? Joprojaam tikai parasti feidoti apliishi… nu kamooon.

Komentāri ir slēgti.