Latvijas interneta lietotāju skaita dinamikas vizualizācija

Es tiešām nesaprotu, kāpēc tieši Latvijā statisti ir absolūti infantīli savu rūpīgi veidoto datu vizualizācijā. Nez kāpēc pa rokai pagadījās jau atkal tieši TNS Latvia grafika no raksta «Visstraujāk interneta lietotāju skaits pieaug 40 līdz 49 gadu vecu iedzīvotāju vidū» viņu mājaslapā.

Atkāpei. Kā skaidro Tezaurs.lv, vārda «dinamika» skaidrojums ir:

dinamika -as, s.; parasti vsk.
1. Mehānikas nozare, kas pētī ķermeņu kustību tiem pielikto spēku ietekmē.
2. Attīstības gaita, izmaiņa dažādu faktoru ietekmē.
Dinamikas rinda — statistisko rādītāju secīga virkne, kas skaitliski raksturo kādu parādību laikā.
3. Spraigums (norisē, kustībā).
4. mūz. Spēka gradācija (skaņām).

Tieši otrais skaidrojums mani interesē visvairāk, vizualizējot tādu lietu kā Latvijas interneta lietotāja skaita dinamiku — ja dinamika ir acīmredzama, tad kāpēc to tā arī neparādīt?

Interneta lietotāju skaita dinamika Latvijā
Interneta lietotāju skaita dinamika Latvijā

Tiem, kurus interesē šo pabeigt līdz galam (jo es tikai mēģinu vizualizēt ideju, ieliekot vairākus grafikas attēlošanas variantus), var parotaļāties ar izejas PDF failu. Lai būtu vieglāk, paskaidrošu: dublējas procenti mērījumu sākumā un beigās ar dinamikas izmaiņām (būtu loģiski atstāt vai nu vienu, vai otru), ir vai nu jāsadala gadi kvartālos, vai atsevišķi jāpaskaidro kritisko vietu (piemēram, ieliekot atzīmi tikai 2008. gada vasarā un 2010. gada ziemā), jo viss periods ir izskaidrots jau virsrakstā un būtiski ir tikai saprast mērogu.

Būtiskākās nianses:

  • Ja 9 vienību rindā gala izmaiņa ir 10%, to vajadzētu sasodīti labi pamanīt.
  • 2008. gada vasarā bija būtisks lietotāja skaita kritums, vai tas ir redzams no TNS Latvia grafika?
  • Tieši tikpat būtisks kritums ir 2010. gada sākumā reti internetu izmantojošās auditorijas daļai (un tai pat laikā nav pieaugums internetu bieži izmantojošai auditorijas daļai). Rupji piemetot, mēs runājam par aptuveni 20 000 interneta lietotāju.
  • Ja gribētos bakstīties vairāk, tad es varētu paskaidrot, ka cilvēks, kas datus izmanto sava vai sava uzņēmuma finansiālā labuma izmaiņai ir pieradis, ka astronomiskos gadus dala kvartālos, bet gadalaikus māca bērniem mājās.

4 domas par “Latvijas interneta lietotāju skaita dinamikas vizualizācija”

  1. Rakstīt procentus ir stipri neviennozīmīgi. Šķiet, ka +11% un +10% (+14%?) vietā labāk iederētos +22% un +23% (+33%?)?

  2. Nesapratu tavu domu. Kā jau minēju, tie cipari ir tikai, lai varētu vizuāli uztvert domu. Bez šaubām, daudz interesantāk (lasi — informatīvi lietderīgāk) parādīt lietotāju skaita izmaņu reālos skaitļos, bet man tiešām nebija iniciatīvas nodarboties ar skaitļu meklējumiem.
    Mana galvenā doma bija parādīt, ka vizuāli, tikai nedaudz piedomājot pie skaitļu vizualizācijas grafiskās izpausmes, ir iespējams kardināli izmainīt uztveri. Ja TNS oriģinālajā grafikā apskatoties šķiet, ka nekas pa šiem gadiem īpaši nav mainījies, tad no manis uzskricelētā piemēra ir pavisam skaidrs, ka lietotāju skaits divu gadu laikā nepārtraukti pieaug un ir arī krituma periodi.

  3. Doma bija, ka, ja agrāk lietoja 5%, bet tagad 15%, tad varbūt tas nav tikai +10% pieaugums, bet gan trīskārtīgs pieaugums jeb +200%.

  4. Aha, tagad sapratu, par ko ir runa.
    Kā jau minēju, es ieliku tos papildus elementus tikai piemēram, galvenais bija parādīt, kā to pašu grafiku, tikai tā, lai uzskatāmi varētu redzēt izmaiņas.

Komentāri ir slēgti.