Par GMetrix vizuālo saprotamību

Gmetrix.lv logo logotype

Man jau bija kaut kādas aizdomas, ka ar TextAds.lv un BlogAds.lv lietojamības apskati nebeigsies. Šoreiz gan tik daudz negribu pievērsties visai mājaslapai, jo GMetrix.lv vēl joprojām ir beta testēšanas stadijā, cik daudz gribēju pievērst uzmanību tieši niansēm, kas saistītas ar šīs mājaslapās sniegtās informācijas uztveramību.

Sāksim ar to, ka man ir patiess prieks, ka šis resurss ir radies. Tam ir daudz sakarīgāka nozīme, nekā, piemēram, kādam pusmirstošam mājaslapu topu variantam, kas bija tik populāri gadus septiņus atpakaļ.

Pirmkārt jau vājprātīgais kalendārs, kurš ne tikai ir iebāzts velns viņ zina kāpēc tieši tur, un otrkārt arī kalendāra paskats:

Gmetrix.lv calendar kalendārs

Ļoti virspusēji vēlētos pievērsties arī sarakstam ar visiem resursiem — manuprāt daudz loģiskāk būtu sarakstā saitēm vest nevis uz pašu resursu, bet gan uz šī resursa statistiku. Savukārt, lai apmeklētu pašu resursu, būtu jāuztaisa podziņa/sumboliņš (tagad viss ir realizēts tieši otrādāk).

GMetrix.lv pirmās lapas saraksts

Nu jā, bet daudz sāpīgāks man šķiet kas cits — brīnišķīgā iespēja salīdzināt divu resursu datus ir uztaisīta absolūti bezjēdzīga, jo no tās neko nevar nolasīt.

GMetrix statistikas salīdzīnošais grafiks

Lietas, kuras šajā grafikā ir absolūti nepieņemamas:

  1. Ir divas Y asis, katra ar savu mērogu, un pamatojoties uz viņām tiek veidotas divas līknes, kurām kopīga ir tikai X ass
  2. Ir palīglīnijas, bet tās attiecās uz grafika kreiso Y asi, līdz ar to rodas maldinošs priekšstats, ka līkņu datus var salīdzināt
  3. Līnijas ir ļoti tievas un ir vienkārši sajaukt, kura ir kura

Mans piedāvājums ir uztaisīt piecus grafikus, kurus ģenerēt visus vienā lapā. Tādējādi tiks parādīts viss, kas ir nepieciešams: loģiski salīdzināsim unikālos apmeklētājus un skatīsimies apmeklējuma tendences, lai redzētu, vai starp tām ir sakarības (četri mazie grafiki), uztaisīsim vienu asi galvenajam grafikam, uztaisīsim līnijas tik biezas, lai tās tiešām nevarētu ne ar ko sajaukt. Novāksim bezjēdzīgās palīglīnijas.
GMetrix statistikas salīdzīnošais grafiks

Lūk tādi pīrāgi. Šodien ir lazanjas vakars. Būs jāņemās pa virtuvi. Uhh. Nekādu datortehnoloģiju — pārtika, plīts un vīna pudele.

Komentārs par “Par GMetrix vizuālo saprotamību”

  1. Ehh, sen nav tā pamatīgi gatavoti gardi ēdieni. Tik vien kā sievai un sīcim omleti gultā brīvdienās … Tā kā īsti nav laika, un nav tā īsti kur … :/

Komentāri ir slēgti.