Adobe CS4 — ieskats Photoshop CS4 Extended

Skaidrs, ka Ziemassvētki ir tikpat bieži, kā jaunas CS pakas iznākšana. Es biju ļoti negatīvi noskaņots pret jauno Creative Suite tik ātru parādīšanos, tomēr sākot lietošanu esmu sapratis, ka Adobe speciālisti patiešām ir pacentušies un mums ir jāfokusējās mazāk uz jaunajām iespējām, bet gan uz jau esošo iespēju uzlabojumiem. Es īpaši gribētu uzsvērt to, ka daudzas nianses ir nevis vienkārši uzlabotas, bet gan fundamentāli pārstrādātas, līdz ar to pieaugusi gan kvalitāte, gan arī ātrums. Un ātrums programmām ir uzlabots sasodīti jūtami.

Oki, bet tagad nedaudz vairāk tieši par Photoshop CS4 Extended.

Interfeiss

Photoshop CS4. Interfeiss.
Photoshop CS4. Interfeiss.

Flash tehnoloģijas beidzot sāk darboties tieši tik daudz, cik to pirms aptuveni desmit gadiem paredzēja izstrādātāji. Tagad Flash ir arī iekš visu Adobe programmu interfeisa. Galvenais, ko mēs no tā esam ieguvuši, ir daudz plašākas iespējas pielāgot katru podziņu, katru meņucīti tieši tā, kā mēs to vēlamies. Piemēram, paņemt un noslēpt visas nevajadzīgās izvēlnes, kuras vispār nekad neizmantojam (Help -> How To…, File -> Print Once un tamlīdzīgas). Bez tam pazudis ir arī logu režīms un programma praktiski darbojas full screen režīmā, katram failam veroties jaunā tabā, pie kā esam jau pieraduši interneta pārlūkos. Sākumā nedaudz jāpiešajas, bet vispār tas ir sasodīti ērti. Vēl turpat zem Edit -> Menus… var veidot arī krāsu kodējumus (lai apskatītos piemēru, kā tas izskatās, izvēlieties What’s New in CS4 izvēlņu skatu labajā pusē augšā), kas var lieti noderēt, piemēram, lai atzīmētu tās darbības, kuras bieži veicat, bet neizmantojat taustiņu saīsinājumus.

Ir parādījies arī tāds panelis kā Connections. Domāju, ka tas ir saistīts ar arvien ciešāku programmu sasaisti ar internetu un drīzumā mēs redzēsim aplikācijas, ar kuru palīdzību varēsim neizejot no Photoshop vides, piemēram, lejuplādēt un uzstādīt jaunus filtrus, skriptus, u.c. Tas pats Cooler panelis tagad jau ir neatņemama Photoshop sastāvdaļa.

Tepat arī vēlējos atzīmēt par daudz plašākām Drag&Drop iespējām. Iesaku pamēģināt ne tikai standarta ievilkšanu no failu pārlūka, bet arī vilkšanu no viena dokumenta citā, pārvilkšanu no Adobe Bridge, u.c. Starp citu, Adobe Bridge CS4 vispār ir veselas grāmatas apjoma apraksta vērts, bet galvenais, ko vajadzētu atcerēties, ir spacebar nospiešana, lai apskatītos faila full screen preview un «R» taustiņš, lai atvērtu Camera Raw. Vēl ir tāda lieta, kā Share My Screen, kas ir nācis līdz ar Adobe Connect parādīšanos, bet arī tas ir pavisam cits stāsts.

View Tool

Viens no tādiem pārsteidzošākajiem jaunumiem ir Rotate View Tool. Nekad līdz tam nebiju aizdomājies, ka tas vispār būtu vajadzīgs, bet, patiesībā, darbojoties ar dažādiem failiem, kas jau salikti impozīcijā, ir ļoti ērti nevis galvu griezt, bet bez reālu izmaiņu veikšanas dokumentā, pagriezt pašu dokumentu.

Photoshop CS4 View Tool
Photoshop CS4 View Tool

Tas noteikti patiks poligrāfiķiem, jo iespēja ir ne tikai iekš Photoshop, bet arīdzan pārējās CS4 programmās. Papildus ir arī ļoti plašas apskates iespējas 3D objektiem, bet par to šoreiz nerunāšu.

Sīkumi pie vecajiem, zināmajiem instrumentiem

Nezinu, vai kāds bija pamanījis, bet man pašam pat ļoti patīk tāds instruments kā Count Tool. Zināmus uzlabojumus veica arī File Info logā, jo tas tagad ir daudz ērtāk lietojams. Sīkums, bet patīkamāk ir darboties arī ar Photomerge, jo tajā ir nākušas dažas jaunas iespējas un tas ir daudz precīzāks.

Photoshop CS4 Photomerge
Photoshop CS4 Photomerge

Redz kur arī manis saveidotā panorāma no brauciena uz Spāniju pirms pāris gadiem. Sen jau gribēju to izdarīt, bet iepriekšējā Photoshop versijā Photomerge galīgi nespēja izrēķināt, kā jāsastiķē bildes, iespējams, dēļ samērā viendabīgām akmens/koku fraktūrām.

Brauciens uz Spāniju. Tilta skats ar panorāmu uz kalniem.
Brauciens uz Spāniju. Tilta skats ar panorāmu uz kalniem.

Daudz saprātīgāks ir kļuvis arī logs Safe for Web and Devices. Klāt nākuši dažas opcijas, tai skaitā iespēja kontrolēt krāsu profilus. Man vēl tā līdz galam nav skaidrs, kāpēc atsevišķi bija jānodala Save un Done pogas, varbūt kādam ir idejas.

Photoshop Save For Web and Devices.
Photoshop Save For Web and Devices.

Par krāsu profiliem runājot — zem krāsu prūfu izvēlnes atradīsiet divas izvēlnes, kas paredzētas, lai simulētu to, kā krāsas uztver daltoniķi. Pieļauju domu, ka nākamajā Photoshop versijā mēs redzēsim arī iespējas pilnīgi akliem cilvēkiem strādāt ar šo programmu. Joks.

Vēl ļoti patīkams sīkums ir tas, ka Grid sistēma tagad ir loģiska, nevis datoriska. T.i., man ir iespēja izveidot un adaptēt palīgsietu nevis programmas opcijās katru reizi, kad es strādāju ar dažādām mērvienībām, bet dinamiski — tiklīdz, kā es nomainu mērvienības kontekstuālajā izvēlnē pie lineāla, man nomainās arī palīgsieta soļi. Tagad programmas opcijās es mainu tikai soļu biežumu.

Starp citu, ir daudz labāki algoritmi arī bilžu izmēra mainīšanai.

Photoshop CS4 Resize varianti
Photoshop CS4 Resize varianti

Es ceru, ka lasītājs pluralis saprot arī to, ka šie izmēru maiņas algoritmi darbojās jebkurā brīdī transformējot jebkuru objektu, nevis lokāli šajā izvēlnē.

Pēdējais uzlabojums, kas man patiešām patīk un iepriecina, ir saistīts ar Select -> Color Range… Beidzot ir iespēja izvēlēties vienu krāsu pleķīti un atzīmēt, ka mani interesē tikai šis lokālais krāsu pleķītis, nevis visi līdzīgie krāsu pleķīši bildē.

Photoshop CS4 Select Color jaunumi
Photoshop CS4 Select Color jaunumi

Trīs patīkami jaunumi

Pirmais no tiem ir Content Aware Scaling. Visi jūs par to jau esat dzirdējuši miljons reizes, bet es iesaku vienkārši pamēģināt. Personīgi es uzskatu, ka šis rīks nestrādā pietiekami kvalitatīvi, lai to lietotu ikdienā, bet dažkārt, kad savādāk nevar, tas var lieti noderēt. Un vēl viens sīkums — neiesaku ar šo rīku bildes platumu/augstumu mainīt vairāk kā piecas reizes, jo tad kropļojumi jau ir ļoti pārspīlēti. Katrā ziņā tas demo video ar golferiem ir sasodīts reklāmas triks.

Lightroom fani var uzgavilēt par to, ka tagad viena no bildes Adjustments variantiem ir Vibrance. Tiem, kas jau ir piešāvušies šo rīku lietot ar Lightroom, noteikti novērtēs tā priekšrocības arī Photoshop. Priekš nezinātājiem, rekur nedaudz ieskatam, kas tas tāds vispār ir.

Nu un tad manuprāt svarīgākais patīkamais jaunums — jauna saskartne darbam ar Adjustments rīkiem. Viss atrodas labajā pusē panelī un pēc izmaiņu veikšanas tiek saglabāts kā atsevišķs slānis. Un vēl — visi parametri tagad glabājās vienuviet visiem Adjustments rīkiem, līdz ar to, lai migrētu uz citu datoru, vairs nav nepieciešamības no atsevišķiem folderiem zvejot ārā saglabātās līkņu, līmeņu u.c. opcijas.

Photoshop CS4 Adjustments
Photoshop CS4 Adjustments

Pievērsiet uzmanību manis atzīmētajai podziņai. Tas arī ir kruta, jo vairs nav jāatceras, kurā vietā starp slāņiem bija jāklikšķina, lai norādītu, ka šis slānis attiecas tikai uz zemāk esošo slāni. Tagad mums ir smuka atsevišķa podziņa.

Tieši tāpat beidzot ir izveidota cilvēcīga saskartne darbam ar maskām, bet es gribētu pakavēties pie līkņu dialoga.

Photoshop CS4 adjustments Curves
Photoshop CS4 adjustments Curves

Arī šeit mēs redzam iespēju nobīdīt slāņa attiecību, lai tas attiecās tikai uz apakšējo slāni, nevis uz visiem zemāk esošajiem slāņiem. Bet kas ir superfīča, tā ir tā mazā podziņa kreisajā pusē, ko iezīmēju. Tie, kas ikdienā darbojas ar Lightroom droši vien jau visu saprata un sajūsmā sit plaukstiņas. Nospiežot šo pogu un aizbīdot kursoru uz bildes kādā no apgabaliem, kuram vajag pielabot līkni, mēs noklikšķinam uz šī apgabala un pieturot nospiestu peles taustiņu, pabraucam uz augšu vai uz leju ar peli. Rezultātā tiek dinamiski mainīta tieši šī krāsu diapazona līkne. Tieši tāda pati iespēja ir arī citos Adjustments variantos.

Lūk tādi tie pīrāgi, īsumā viss, bet ja gribas ļoti daudz un dikti, tad iesaku jums sekot līdzi Adobe mājaslapas Communities lapām. Tur daudz kas labs parādās. Un, protams, lasiet arī Help. Jo Help sniedz atbildes uz visiem jautājumiem vienmēr.

Ir jāapzinās, ka neesmu praktiski ne cik zinošs un 3D un video jomā, tāpēc šīs divas tēmas vispār neapskatu, kaut gan uzskatu, ka tādam patiesi zinošam cilvēkam būtu daudz ovāciju un prieka izsaucienu par visām tām jaunajām lietām, kas ir nākušas klāt.

16 doma par “Adobe CS4 — ieskats Photoshop CS4 Extended”

  1. It kā dažas lietas jau bija iekļautas Photoshop CS3 versijā, piemēram, samazināšana un Vibrance. Bet vēl tajā CS4 ir dažas reāli labas fīčas un uzlaboti algoritmi esošajām fīčām.

  2. Tas viss ir pilnīgs sūds, ja tas tavs “Adobe speciālists” ar jaunāko ebreju programmatūru atsūta nenokurvētu darbu un pirmo reizi dzird par tipogrāfiju.
    Tip, pļja, es māku, da man ir sertifikāc, man algu lūc. Es neesmu gejs.
    A pašam nav poņa, ar ko atšķirās ofsets un siets, kā notiek pats drukas process.
    Šai gadienā nepieminu uzņēmuma pārstāvjus, kuri gejiskā kārtā grib, lai viss būtu kā viņa word dokumentā.

    Bukleti ir jāatstāj tieši tādi, kādus Jums nosūtu. Izmainīt tikai fona krāsu!
    Eva Gasūne

    Un vispār, tas viss un poligrāfijas/sietspiedes virtuve ir jāpublisko.
    Sacepos drusku.

  3. LatFoto — par samazināšanas un palielināšanas metodēm es tev piekrītu, tomēr tās ir pamatīgi pārstrādātas šajā versijā. Savukārt Vibrance nekad nav bijis līdz šim Photoshop kā atsevišķs rīks, tas bija atrodams vienīgi svaigākajās Camera Raw versijās, kas nav Photoshop.

    Svilpe — izskatās, ka tev ir bijusi sasodīti smaga diena.

  4. Par to samazināšanu – tobiš tie paši algoritmi tikai labāks rezultāts? No skrīnšota to nepateiksi.

  5. Pirmais, ko pamanīju un kas mani reāli nokaitināja ir tas, ka “Change Layer Content…” opcija ir pazudusi, proti, nevar vairs uzzīmēt kvadrātiņu un pēc tam nomainīt tam Fill uz gradient (web dizainā šito fīču izmantoju ikdienā). Lai izdarītu šo vienkāršo darbību, tagad ir jāiziet caur vairākiem extra soļiem. Adobes forumos par šito arī ir sašutums: http://www.adobeforums.com/webx?14@@.59b6d09a/1

  6. Jā, jā. Piedod ab, tiešām neveiksmīgi aprakstīju tos algoritmus. Labošos un centīšos tuvākajā laikā aprakstīt tuvāk.

  7. par aatrumu runaajot – nez ko aatraaks vinjsh nav palicis, rijiigaaks noteikti, laigan Adobes produkti vienmeer ir bijushi rijiigi. tas Flash interfeis ir gan smuki gan funkcionaali laba fishka, pienjemu ka tieshi deelj taa viss CS4 ir palicis smags. Visi uzlabojumi ir bet nau tik speeciigu izmainju lai nosauktu to par naakamo CS, kaa jau Serge saakumaa mineeja: negatiiva noskanja par tik aatru iznaakshanu. faktiski jebkura jauna mantinja citaa kraasaa izskataas freshaak un patiikamaaka. neko taadu fundamentaalu ieksh PS un IL neatrdu, shis tas ir, bet vai labaaks un eertaaks ????
    rezumee: visu ko taisa Adobe man patiik un cepuri nost. bet vai katru gadu teereet dazhus K lai veiktu tikai Upgreidu, nu nez nez. protams par licenzeetiem softiem taa ir cita pasaka :))))

  8. p.s. savaa laikaa atceros versiju 5, kas ljoti ilgi tureejaas un bija speeciiga. Un te paraadaas upgreids 5.5 … wow neko sev upgreids tajaa bija daudz vairaak jaunu fiichu nekaa starpiiba starp Cs3 un Cs4

  9. Es pat gribētu teikt, ka starp 5 un 5.5 versiju fotoveikalam atšķirības bija vairāk, kā starp CS un CS4 versijām. Nepārspīlējot.

  10. Nu dzeki , cs 4 ir paraks par cs 3 lai ko jus teiktu… iesaku paskatities super raidijumus ieks layerstv.com

  11. To neviens nav apstrīdējis. Runa ir par kvalitatīvo faktoru, kāds ir/nav uzstādīts, veidojot jaunās programmatūras relīzes.

  12. Робяты! … :)
    Что же вы за деревьями леса-то не видите? :(
    Профессионалы “хреновы”… Или не о ТОМ речь?
    В CS4 появился Device Link Profile!!!.
    Серьёзно облегчающий жизнь prepressчикам.
    (Если они ЭТО понимают, конечно) :)

    P.S. Дык… :)
    P.S.S. Звоните, пишите письма… :)))

  13. Zini, Aleksandr. Tad, kad es pirmo reizi iepukstējos par digitālo druku, tad mani uztvēra kā pokemonu. Tagad tu bļausties par Device Link Profile, bet reāli Latvijā par to sāks domāt pēc gadiem diviem–trijiem.

  14. Если честно, то мне совершенно неинтересно то, о чём думают или будут думать в Латвии. :)
    Workflow существует независимо от знаний о нём.
    Такая вот “независимость” :) Я бы сказал – “neatkarība”…
    Надо уметь пользоваться инструментами. А если никто не умеет, то мне от этого ни горячо, ни холодно. Я думаю только о своей производительности труда и качестве. Но… Если кто-нибудь захочет научиться, то я с радостью помогу.
    Нельзя научить, можно только научиться :)

  15. Tad neredzu nekādu jēgu taviem izteikumiem, ja jau tev ir tik vienaldzīgi tas, kas notiek Latvijā. Vēl jo vairāk—es neredzu jēgu tam, ko tu vispār dari, ja dari. Ar ko tad tās Poligrāfijas Tehnoloģiju konsultācijas nodarbojās?

  16. Смысл в том, что если человек САМ не захочет, то его НИКТО не сможет научить. И я в том числе. А для желающих научиться я и работаю…
    В Латвии, не в Латвии – это уже не важно.

Komentāri ir slēgti.