Telefona numura pieraksts mājaslapā

Apbrīnojami, bet cilvēki izmanto tik daudz dažādu paņēmienu, lai mājaslapā publicētu telefona numurus. Turklāt ne vien mājaslapas veidotāji, bet arī pasūtītāji ļoti reti pievērš uzmanību tam, cik nozīmīgs viedtālruņu laikmetā ir tehniski pareizs telefona numura pieraksts.

Tālruņa pieraksts Tami-Tami mājaslapā.
Telefona numura pieraksts Tami-Tami mājaslapā.

Var strīdēties par to, ir vai nav nepieciešams rakstīt katram numuram klāt valsts kodu (Latvijā tas ir +371, ja nu kāds vēl nezina). Tas ir pavisam lieks picu piegādei vienas pilsētas robežās. Līdz brīdim, kad picu gribēs pasūtināt cilvēks ar ārpus Latvijas reģistrētu pieslēgumu.

Visneciešamākais telefona numura atainošanas veids, protams, ir uzzīmēt to kā bildi. Un par tādiem vispār nav vērts runāt.

Dažiem ļoti patīk telefonu sadalīt ar atstarpēm, defisēm, likt kaut kādu daļu telefona numura iekavās. Piemēram, šādi pieraksti ir pavisam normāla parādība: (+371) 2 888 444 1 vai 22-33-44-55.

LMT diennakts bezmaksas informatīvais tālrunis.
LMT diennakts bezmaksas informatīvais tālrunis. Tas ir viens numurs vai arī divas reizes atkārtots īsais numurs?

Vēl pastāv tāds HTML kods, kura jēga arī ir apšaubāma. Tas darbojas ne visur un uz dažādām iekārtām darbojas dažādi. Turklāt, dēļ dažiem psihopātiem, rodas aptuveni šāds pieraksts:

 <a href="tel:+37122334455">22-33-44-55</a>

Tad nu tieši tāpat, kā gadījumā ar telefona numuru, kas uzzīmēts uz bildes un ievietots mājaslapā, nākas ar roku pārrakstīt telefona numuru un pēc tam to vēlreiz ievadīt, lai varētu piezvanīt.

Pirmkārt, HTML saite ne uz visām platformām strādā kā nākas. Otrkārt, nav iespējams normāli iezīmēt telefona numuru (jo saite traucē veikt teksta iezīmēšanu). Treškārt, saite var vest uz citu telefona numuru un nav iespējams par to pārliecināties.

Nezinu, kā uz aifoniem, bet Android vidē jau esmu piešāvies visus jocīgos numuru pieraksta veidus kopēt un pēc tam rediģēt Google meklētāja laukā.

Rezekne.lv telefona numura izmantošana viedtālrunī.
Rezekne.lv telefona numura izmantošana viedtālrunī.

Atduroties pret jocīgo telefona numura pierakstu, jāiezīmē teksts. Tad to nokopē, pārkopē Google meklētājā, tur jārediģē, vēlreiz jākopē zvanīšanas aplikācijas numura ievades laukā. Beidzot jāzvana. Pēc savienojuma otrā galā pasaka: «Zvaniet uz šo pašu numuru, tikai beigās ir 608».

Telefona numuru mājaslapās vienmēr ir jāpieraksta kā parastu teksta rindu, bez saitēm, apslēptiem onClick jokiem vai mistiskiem metatagiem, kas var ietekmēt teksta vienkāršu iezīmēšanu un kopēšanu.

Vienīgais izņēmums, kas pieļaujams — ar atstarpi atdalīt valsts kodu, jo tas nav vajadzīgs, zvanot savas valsts robežās (bet lieti noder, ja nepieciešams saglabāt numuru un pastāv iespēja, ka no tā piezvanīs ārpus pieslēguma mītnes zemes).

7 domas par “Telefona numura pieraksts mājaslapā”

  1. Ak dievs, kā es tevi saprotu. Piemēram ss.lv uzspiežot uz numura androids atver phone app, bet + zīme pirms 371 netiek pārnesta…

  2. Ir vēl kāda nianse, kam manu uzmanību vērsa amerikāņi, kuri numuru pierakstot dala ciparu blokos – tādu 8 ciparu blāķi ir grūti uztvert. Ja man nav lietotnes, kas zvana, bet es gribu norakstīt numuru – viens garš numurs ir mērenas ciešanas.

  3. Amerikāņi vispār ir diezgan slinki uz skaitļiem un jebkā atcerēšanos. Un tieši viņi telefonu numuru sistēmā ļoti plaši izmanto burtus ciparu vietā.
    Normālam cilvēkam būtu jāspēj paturēt prātā 6—8 ciparus, kas Latvijas gadījumā telefona atcerēšanos atvieglo vairumam.
    Cits gadījums ir, piemēram, bankas konta numuri, kas ir stipri garāki. Bet arī tur ir savi triki. Veidojot teksta salikumu var lietot non–breaking space, kas nekopējas kopā ar pārējo tekstu, tāpēc to var likt starp garām skaitļu rindām.

  4. Ja nemaldos iphone lieliski darbojas ar tel: saitēm – nav jāčakarējas ar kopēšanu.

  5. Arī liela daļa Android un pat Symbian^3 pārlūks darbojās ar tel: saitēm. Bet tev jau nav skaidrs, ko tā saite darīs, kamēr tu uz to neuzspiedīsi. Un ja nu tā ir saite uz kontaktu lapu, nevis tel: saite? Tu to nekādi nevari ar skārienjūtīgo ekrānu pārbaudīt.
    Vēl kas. Ja tev uz desktopa stāv Skype, tad tel: visticamāk ir piesaistīts tam. Bet ja tu gribi vienkārši pārkopēt telefona numuru, tad tas būs neērts pasākums.

  6. Man atdalītus numurus iekopējot zvanīšanas numura sastādīšanas laukā nav vispār nekādu problēmu – numuru atpazīst un var zvanīt (Android).
    Kā arī ja lieto skype, lai zvanītu uz telefonu, tad viņš jau instalējot pieinstalē (var izņemt ķeksi) pārlūkā paplašinājumu, kurš ļauj pa taisno veikt zvanu. Un lieliski saprot visu veidu pierakstus (diemžēl uzskata arī daudzus citus skaitļus par telefonunumuriem, tāpēc šo paplašinājumu ienīst un parasti atslēdz).

    Ja no weba norakstu numuru telefonā, tad daudz ērtāks ir atdalīts numurs un nekad esot ārzemēs redzot numurus bez valsts koda neesmu iedomājies, ka tas strādās bez viņa, pievienoju pats.
    So tāda matu skaldīšana vien sanāk. Vienam māte, man meita, Tev kleita…

Komentāri ir slēgti.